Nyomtatás
Találatok: 577
vasiHuszonkét társaság mutatta be a hétvégén Káld-Hidegkúton büszkeségeit. Farkaserdőn öblösen szólt a szarvasbőgés, a környéken lévő több száz vadász azonban mégsem nyúlt a puskája után.

Ezúttal ugyanis anélkül gyűltek össze Nimród lovagjai Káld-Hidegkúton a megyei gímszarvastrófea-szemlén.

A hang forrása, a gégecső mögött álló Horváth Imre körmendi vadász sem számított célpontnak, hiszen az ő segítségével sikerült az idei legnagyobb szarvaskoronát elejtenie a dán vendégvadásznak. Ez a trófea már külföldön hirdeti a magyar vadállomány és szakembergárda kiválóságát.

A VII. Vas Megyei Gímszarvas Trófeaszemlén kiállított több mint száz kapitális bikaagancs viszont itt igazolta az elmúlt években a vasi vidéken folytatott nagyszerű vadgazdálkodás eredményeit. A szemlén a Szombathelyi Erdészeti Zrt. által kezelt vadászterületeken elejtett gímbikák trófeáit, valamint a Vas megyei vadászatra jogosultak által bemutatott gímtrófeákat állították ki. A szemlére huszonkét vadászatra jogosult társaság 127 trófeáját állították ki.

– Örömmel állapítom meg évről évre, hogy egyre többen vagyunk, és egyre több trófeát mutathatunk be a szemlén. Szakmai tapasztalatszerzésre is alkalmas a szemle, hiszen ritkán gyűlik össze ennyi vadásztársunk, és tanulni mindenkitől lehet – mondta Gagyi István, a megyei vadászkamara elnöke köszöntőjében. Az első hazai trófeabírálat 1870-ben volt, 1970-től pedig törvény írja elő a trófeák bírálatra történő bemutatását.

Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés és a Vas Megyei Vadászkamara felügyelőbizottságának elnöke megköszönte az erdészeti szakszemélyzet, a hivatásos állományú vadőrök és a vadászmesterek ragyogó munkáját és azt, hogy a szezon balesetmentesen zajlott le.

– A megyei vadászati hatóság az idei szezonra az 53 vadászatra jogosultnak 1272 gímbika kilövését vette tervbe, amiből mostanra 520-at bíráltak le. Ezek közül 301 kapott érmet: 35 aranyat, 121 pedig ezüstöt. A pontszámban és súlyra is legnagyobb 13,17 kilogrammos trófeát a körmendi Rákóczi Vadásztársaság területén kapták puskavégre.

– A bírálóbizottság szerint a szakszerűtlen elejtések aránya mintegy nyolc százalékos volt az összes elejtést tekintve – értékelte a vadászati szezont Pukánszki Zoltán, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. vadgazdálkodási osztályvezetője.

– Az itt látható trófeák jelzik, hogy Vas megyében minőségi gímszarvasállomány van, és minőségi munka folyik – szólt a Szombathelyi Erdészeti Zrt. által szervezett trófeamustrán részt vevő dr. Jámbor László, az Országos Magyar Vadászkamara elnöke, a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. vezérigazgatója.

A vasi szemle ötletgazdája és szervezője Pukánszki Zoltán, akinek a többi szervező mellett külön is megköszönte az elnök az eddigi munkáját, ugyanis megyei kamarai alelnöki tisztségéből visszavonul.

Forrás: Vaol