Nyomtatás
Találatok: 478
t2Az utóbbi évek legnehezebb szeptembereinek egyikén van túl a vadásztársaság, az elért eredmények mégis szépek, a legnagyobb szarvastrófea súlya pedig 9,5 kilogramm volt.

A Csobánc Földtulajdonosi VT trófeaszemlét rendezett vasárnap Kővágóörsön. A katolikus templomban megtartott Hubertus-mise után az érdeklődők a helyi művelődési ház udvarán vehették szemügyre a kiállított trófeákat.

A Bakony Vadászkürt Egylet bemutatóját követően Fenyvesi Zoltán országgyűlési képviselő köszöntőjében kiemelte, hogy a történelem során a vadászat életünk fontos részét képezte, és a vadászok mindig megadták a tiszteletet az elejtett vadnak. Gratulált a kiállított szarvastrófeákhoz, és reményét fejezte a ki, hogy a jövőben – a lakosság és a vadásztársadalom örömére – egyre többet láthatnak majd a környéken gyakran problémát okozó vaddisznók trófeáiból is.

Baracskay Lajos, a Csobánc VT elnöke elmondta, hogy a folyamatos időjárási frontok miatt a vadásztatás rendkívül nehéz volt. Az utóbbi évek egyik legnehezebb szeptemberén vannak túl, az eredmények mégis szépek, a trófeasúlyok pedig jobbak, mint tavaly. A szeptemberben elejtett negyven szarvasbika trófeái között nem volt mínuszos minősítésű, és a legnagyobb trófea súlya 9,5 kilogramm volt.

Megköszönte a környékbeli, és különösen a Balaton-parti polgármestereknek, továbbá a hatóságok képviselőinek, hogy elfogadták a meghívást. A vaddisznók kapcsán megjegyezte, hogy együtt kell, hogy éljünk velük, és kezelni kell ezt a nagyon összetett problémát, amelyet egy-két év alatt nem lehet megoldani.

Reményét fejezte ki, hogy a balatoni nádat mintegy harminc év után újra vágják majd, mert ez jelenti a legnagyobb problémát, mivel kiváló élőhelyet biztosít a vaddisznóknak. Kiemelte, hogy vadásztársaságuk sokat tesz a vaddisznóállomány csökkentése érdekében. Harminc százalékkal lőtték túl az előírt tervet, tizenhárom hajtásuk volt tavaly, míg tizenkét terelővadászatot tartanak idén, hogy minél kisebbre csökkentsék a lakosság és a vad találkozásának lehetőségét.

A trófeaszemlét követően a szervezők finom vadpörköltre látták vendégül a megjelenteket.

Forrás: Veol