vaddiszno belteruletSzinte nem létezik olyan település, ahol ősszel és télen ne okozna kisebb-nagyobb károkat a vad.

A Pilisi Parkerdő Zrt. tájékoztatása szerint kertjeink és a közterületek rendben tartásával megelőzhetjük a vaddisznók megtelepedését.
Manapság egyre gyakoribb vendégnek számítanak a vadak a lakóövezetben, a vaddisznók pedig olyan jól érzik magukat, hogy meg is telepednek a városokban és a falvakban. Ez a jelenség évek óta ismert: a Pilisi Parkerdő Zrt. és a Szent István Egyetem Vadvilág Megőrzési Intézetének közös kutatása pedig ki is mutatta, hogy létezik olyan vaddisznó-populáció, mely megfelelő mennyiségű táplálékot, vizet és búvóhelyet is talált a házak között.

Mivel jól alkalmazkodnak, megszokják az emberlakta környezet zavaró hatásait, meg is telepednek a gazos, elhagyatott parkokban, az illegális szemétlerakók környékén és természetesen a zártkertekben. Talán emiatt is van az, hogy egyes helyeken, mint például a Pilis és a Gerecse térségében élők arra figyelnek fel éjszakánként, hogy valaki vagy valakik folyamatosan dézsmálják a veteményesüket és gyümölcsös kertjüket.

Pergel István, Pilismarót polgármestere megkeresésünkre elmondta, hogy olykor egy-egy állat betéved a község belterületére, de náluk különösebb problémákat nem okoznak a vadak, a helyzetet pedig kezelni tudják. A községben ez a jelenség leginkább a mezőkön és a külterületen található gondozatlan zártkerteknél figyelhető meg. Kosztkáné Rokolya Bernadett piliscsévi polgármestertől azt tudtuk meg, hogy bár a település közel fekszik a hegységhez, az utóbbi hónapokban nem értesültek vadkárról. Esztergom-Kertvárosban egészen más a helyzet: ott szelíd, élelem után kutató rókákkal szoktak találkozni a helyiek, melyek akkor sem riadnak meg, ha emberek sétálnak el mellettük.

A parkerdő szerint a leghatékonyabban úgy előzhetjük meg a vadak megtelepedését, ha megfelelő kerítést telepítünk. Már lehet olyan erős, csúszásmentes csomózású dróthálót is kapni, melyek kellő fizikai akadályt jelentenek számukra. Továbbá eredmények érhetők el a magán- és közterületek lekaszálásával, a bozótosok felszámolásával, valamint a zöldhulladék szakszerű kezelésével is.

Forrás: Kemma