Nyomtatás
Találatok: 444
orosAz Orosházi Dózsa Vadásztársaság szeptember végén törtszemmel kezdte meg a vadállomány télre való felkészülését, mostanra első osztályú szemes takarmánnyal – főként kukoricával – töltik az etetőket.

Ez a tevékenység tavaszig folyamatosan zajlik, hat új speciális itatóval bővítették idén a vadak gondozására szolgáló berendezéseiket.

A vadásztársaság a decemberi élőnyúlbefogást elhalasztja januárra. Ez a tevékenység erősen időjárásfüggő. Mint Furák János, a társaság elnöke elmondta, környékükön – és országos szinten is – sajnos évről-évre kevesebb a nyúl. Évek óta nem is vadásszák puskával, viszont az élő nyúl eladása fontos bevételt jelent a társaságnak.

A feladatok mellett mindig vannak gondok is. Rendőrségi feljelentést tettek, mert a dúvadak részére kihelyezett csapdákat valaki (vagy valakik) rendszeresen eltulajdonítják, legutóbb pedig egyetlen éjszaka alatt két új magaslest is kompletten elvittek ismeretlen tolvajok.

A társas fácán- és a nyúlvadászatból a vadásztársaságnak a hatóság kilenc vadászatot engedélyezett. Ebben az évben a társaság egy nagyobb voliert – fácánnevelő röpdét – épített, így idén ezerszázhetven fácánt tudtak nevelni és kihelyezni a területre. Ennek mintegy hatvan százalékát vadásszák vissza. Kakasokról van szó, a tyúkokra – a természetes szaporulatban bízva – nem vadásznak. Mint a társaság elnöke elmondta, szükség van a tenyésztésre.

– A mezőgazdasági, nagytáblás műveléssel a vad élőhelye jelentősen lecsökkent. Ezzel egyenes arányban a természetes szaporulat sem olyan jelentős, mint régebben volt, ezért tenyésztenek és helyeznek ki fácánokat a társaságok. Emellett vadföldeket művelünk, fasorokat, bozótosokat, cserjéket ültetünk, hogy vadnak legyen takarása, búvóhelye – tájékoztatott az elnök.

Forrás: Oroscafe.hu