Nyomtatás
Találatok: 467
b1Az Országos Magyar Vadászkamara (továbbiakban: Vadászkamara) és annak Oktatási Szakbizottsága szakmai konferenciát tartott 2019. november 27-én Kaposváron, a Liszt Ferenc Zeneiskola Bartók hangversenytermében.

A rendezvényt Csejtei Tamás moderálta és megosztotta szakmai gondolatait az előadások közötti időszakokban. A konferencia fővédnöke dr. Jámbor László a Vadászkamara elnöke volt, aki egyéb szakmai elfoglaltsága miatt nem tudott jelen lenni. Köszöntőt mondott Gulyás Andrea az „Egy a természettel” Nemzetközi Vadászati és Természeti Világkiállítás kiemelt ügyekért felelős igazgatója és Bajdik Péter, az Országos Magyar Vadászkamara főtitkára.

Gulyás Andrea hangsúlyozta, hogy a fiatalság megszólítása kulcsfontosságú, amellyel kapcsolatban kiemelte a program aktualitását a jövőt illetően. Az „Egy a Természettel” Nonprofit Kft. támogatása mellett, a program keretében Fejér megyében készült el az első, kimondottan a fiataloknak kialakított oktatási központ. Gulyás Andrea előrevetítette, hogy a Programiroda a jövőben is támogatja a hasonló elképzeléseket.

Bajdik Péter főtitkár köszöntőjében rámutatott, hogy a vadászok társadalmi elfogadottságán van mit erősíteni. Ennek a tevékenységnek a jövőben fontos letéteményesei a gyermekek, ők az elsődleges célközönség, így számukra kell biztosítani a vadászatról szóló objektív ismeretterjesztést. Fontos, hogy az iskolapadból ne kerüljön ki úgy gyermek, hogy nem találkozott a vadászattal, vadgazdálkodással, természetvédelemmel. A Vadászkamara 2022-ig szeretné elérni, hogy a program keretében bemutatótér, képzési lehetőség, vagy oktatóbázis kerüljön kialakításra minden területi szervezetnél. Nagyon fontos a program oktatási tematikája, amelyhez olyan módszertani eszközökre van szükség, amelyek alapján a gyermekek tudása, ismerete szélesebb körben fejleszthető. A Módszertani kézikönyv elkészítése kapcsán Bajdik Péter kiemelte az Oktatási Szakbizottság munkáját, amelyhez további kitartást és sikereket kívánt. A főtitkár köszönetét fejezte ki a programban résztvevő vadásztársaknak, együttműködőknek, és a mai napon jelenlévő lelkes önkénteseknek.

Kemenszky Péter, a Vadászkamara Oktatási Szakbizottságának elnöke vázolta az „Ismerd meg a vadászokat” ifjúsági program részleteit, előtte azonban köszönetét fejezte ki mindenkinek, aki részt vett a Módszertani kézikönyv elkészítésében. Ezt követően büszkén mutatta be a Szakbizottság jelenlévő tagjait, akik segítségével alig egy év alatt pályára állhatott a program. Kérte a jelenlévő tankerület, szakképzési centrum és önkormányzat, valamint az oktatási intézmények képviselőit, hogy működjenek együtt a program bevezetésében és nyissák meg a kapuikat az ifjúsági program előtt.

A bevezető és rövid ismertetőt követően bemutatásra került a program keretében elkészített, az „Ismerd meg a vadászokat” programot elindító promóciós kisfilm.

A szakmai prezentációk sorában Fazekas Gergely, az Oktatási Szakbizottság tagja és Szalay Rita, a Nyíregyházi Állatpark ZOOSuli pedagógusa tartott előadást a „Hogyan ismerik meg a vadászokat a kisiskolások Szabolcsban?” címmel, valamint a náluk bevált módszertanról és gyakorlatról.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az 1-4. osztályos diákok körében kezdték el a programot, ahol a fő céljuk a vadász – vadgazdálkodás - vadászat együttes bemutatása a fiataloknak. Kiemelték, hogy fontos a vadász személye, az elsődleges szempont a személyes benyomás és a pozitív minta a gyermekek szemében, hiszen követendő és elérhető példára van szükségük. A vadásznak „klasszikus” tanító alkatnak kell lennie. Elsődleges feladatnak tartják - az egy nap egy iskola elven - a lehető legtöbb gyermekhez eljutni Szabolcsban. Fazekas Gergely előadása során részletekbe menően elemezte a hallgatóságnak a már működő program egyes elemeit.

Szalay Rita ZOOsuli pedagógus, „szívvel, lélekkel és egységben az erő” bevezetővel kezdte a szabolcsi prezentáció második részét. Ecsetelte a náluk működő program részleteit, mint például a fotók, hanganyagok, preparátumok megtekintése és a személyes élmények megtapasztalásának lehetősége.

Nagy-Hanula Viktória, a Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeum igazgatóhelyettese és Zsidai Sára Eszter, a ZilahyAladár Erdészeti Múzeum intézményvezetője a „Terítéken az Y-generáció – a felelősségteljes „könnyen emészthető” természetismeret és vadgazdálkodás - témakörét érintően tartott előadást.

Az igazgatóhelyettes lelkesen mutatta be, hogy a múzeum hogyan járul hozzá a kicsik, elsősorban a 11-14 éves korosztály ismeretinek bővítéséhez. Véleménye szerint nagyon fontos ebben a korban az érzelmi intelligenciájuk fejlesztése. Rámutatott, hogy a “kütyükorszak” miatt ma már olyan applikációk is rendelkezésre állnak, amelyek kiegészítik, és aktívan segítik a munkájukat. Kizárólag „Kiscsoportos” foglalkozásokat tartanak, így tudják csak fenntartani a fiatalok folyamatos érdeklődését. Nagy-Hanula Viktória részletesen megosztotta saját tapasztalatait, ötleteket adva a programban részvevőknek a további munkájukhoz. Témákat is ismertetett, mint például az állatok közvetlen környezetének bemutatása, erdőtípusok, városi vadfajok, vadászok szerepe, nyomolvasás, aktualitások a médiában és még sok egyéb témakört.

Zsidai Sára Eszter, a Zilahy Aladár Erdészeti Múzeum intézményvezetője a természetismeret témakörét taglalta előadása során. Elmondta és bemutatta gyakorlati tapasztalatait, továbbá hangsúlyozta, hogy a legfontosabb, hogy a gyermek jól érezze magát és a vadászatról pozitív képet kapjon.

Maglay Viktor mérnöktanár, a Kaposvári SZC Dráva Völgye Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium igazgatóhelyettese az „Erdészeti szakképzés küldetése a társadalmi tudatformálásban, avagy hogyan tudjuk a „Z” generációt közelíteni a természeti értékekhez?” című prezentációjában elmondta, hogy a mai gyermekek a Web2 korszak „digitális bennszülöttei”. Az igazgatóhelyettes szerint nagyon lassan és tudatosan kell a gyermekekhez közelíteni, nemcsak a középiskolában, de az alsóbb korosztályokban is. Tapasztalatai szerint a gyermekek természet szeretetre való nevelése érdekében minden olyan rendezvényen, eseményen részt venni, ahol el lehet jutni hozzájuk a vadászat témakörével. Fontos, hogy minél több kézzelfogható, könnyen emészthető tapasztalatot adjanak át nekik. Ehhez olyan szakemberekre van elsődlegesen szükség, akiknek hivatás-, és küldetéstudatuk is van.

A konferenciát dr. Kovács Sándor, a Vadászkamara alelnöke zárta gondolataival. Örömmel üdvözölte, hogy az Ifjúsági program elindításával a Vadászkamara egy olyan úton indult el, amelyről annak működése során már letérni nem lehet, hiszen a program útmutatásai mentén generációk nőnek fel, és újak lépnek majd a helyükbe. Kiemelte a vadászok kedvezőtlen társadalmi megítélésének problémáját, amelyre megoldás lehet, ha az Ifjúsági program segítségével már korán megismertetjük a vadászattal, természettel a gyermekeinket.

Zárszavában gratulált a rendezvény szervezéséhez, méltatta az Oktatási Szakbizottság munkáját, amellyel kapcsolatban biztosította a szakembereket a Vadászkamara elnökségének további támogatásáról.

A szakmai konferencia záróakkordjaként annak résztvevőit az Oktatási Szakbizottság egy állófogadáson látta vendégül, ahol szakmai beszélgetések keretei között értékelhették a napot.

További képek itt!

Forrás: OMVK