Nyomtatás
Találatok: 747
vaddisznok kozeliA vaddisznók elszaporodása miatt az állatok olyan területekre is behatolnak, illetve telepednek le, ahol eddig elvétve sem voltak megtalálhatók.

A vaddisznók már a Balaton területén is megjelentek. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park badacsonyi kerületének vezetője elárulta: a gondozatlanul hagyott termőföldeket idővel a természet visszahódítja, ami tökéletes élőhelyet jelent a vadaknak, hiszen élelmet és búvóhelyet is biztosít számukra.
Az üdülőterületeken sokan nem tudják, vagy nem akarják megművelni földjeiket, aminek köszönhetően az előbb említett folyamat gyorsan és nagy területen végbemehet, így nyújtva tökéletes élőhelyet a vaddisznók számára – számolt be az Infostart oldala.
„Szigligeten és Badacsonytördemicen annyira elfajult a vaddisznó belterületi megjelenése, hogy a lakók már csak félve mertek kimenni az utcára, főleg sötétedés után” –tette hozzá a szakember.

Az elszaporodott és letelepedett disznók ellen a leghatásosabb védekezés a vadkerítés lehet, ám ez elég költséges megoldás is egyben. Azokon a helyeken pedig, ahol már a lakosságra is veszélyt jelenthet az elszaporodott vaddisznó állomány, ott – a rendőrség embereinek felmérése után – vadászatot is indítanak.
Mivel ezek az állatok elég okosak, arra is rájöttek, hogy a belterületeken vannak a legnagyobb biztonságban, így – ha tehetik – oda telepszenek le, s még az emberi közelséget is képesek megszokni.

Forrás: Blikk