ember nyelvenAz Országos Magyar Vadászkamara Vadászati Hagyományokat Ápoló és Kulturális Bizottság és a Budakeszi Vadaspark közös szervezésében a Pilisi Parkerdő Zrt. Budapesti Erdészet, Erdészeti Információs Központjában került megtartásra 2019. december 3-án, a vadászat és a vadászati kultúra kommunikációja az oktatásban témakörben megrendezett konferencia.

A rendezvényt Oláh Csaba, az Országos Magyar Vadászkamara Vadászati Hagyományokat Ápoló és Kulturális Bizottság elnöke nyitotta meg, aki hangsúlyozta az erdei iskolák fontosságát, ezen felül a Vadászkamara „Ismerd meg a vadászokat!” című programját. A környezeti nevelés múltját emelte ki, amelyben nagy szerep jut az erdei iskoláknak.

Az Agrárminisztérium Vadgazdálkodási Főosztályának vezetője, Kovács Ferenc a „Milyen a megítélése a vadászoknak?” kérdéssel kezdte köszöntő gondolatait. A kommunikáció nagyon fontos, hiszen akár a gesztusoknak, a hangsúlynak is hihetetlenül nagy jelentősége van. A szakmának nehéz a bemutatása, hiszen a másik félnek, akik felé kommunikálni szeretnénk az erdészetről vagy a vadászatról, nagyon kevés a hiteles háttértudása az adott szakmáról – hangsúlyozta a főosztályvezető.

Szabó Péter, a Országos Erdészeti Egyesület Erdészeti Erdei Iskola Szakosztályelnöke szerint nagyon fontos, hogy a gyermekek befogadók legyenek az ismeretanyagokra. Kiemelten fontos, hogy felnőttkorukra jó döntéshozókká váljanak, ezen pedig közösen kell dolgozni az erdész-, és vadász társadalomnak.

A köszöntőket követően elsőként Várhegyi Attila bemutatta az új korszerű eszközöket és annak hasznosságát, használati módjait - például a VR szemüveget, telefonos objektív, mikrofon, bluetooth hangszóró - az erdei iskolákban. Előadásában már interaktív játékra hívta a résztvevőket, mobil alkalmazás segítségével az ott megkapott QR kódokat beolvasva próbálhatták ki a MAPP OUT applikációkat. Gyakorlati bemutatójában szintén ezzel a mobil alkalmazással az Erdészeti Információs Központ udvarán játékot próbálhattak ki a jelen lévők. Az állatokhoz tartozó lábnyomokat kellett megkeresni navigáció segítségével, ahol mindig egy feladat várt mindenkire.

Merena Rudolf - Indigo Communications – a holisztikus kommunikáció a cukiság fetisizmusa ellen címmeltaglalta, hogya közmédiában milyen a vadászok megítélése és a negatív ítéletnek mi lehet az oka. Előadásával hozzászólásokra ösztönözte a hallgatóságot, így többen is véleményt alkottak és a végén eljutottak a párbeszéedek oda, hogy hogy mit is kellene kommunikálnia a vadászoknak a vadásztársadalomról és annak tevékenységéről.

A hatvani Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeumban épületében - ahol a műtárgyak közé kell bevinni a természet csodáját, milyen kihívásokat és lehetőségeket rejt-, hogyan kommunikálunk a vadászatról témakörben tartott előadást Nagy-Hanula Viktória, a múzeum igazgatóhelyettese. Ismertette a múzeumpedagógiai tevékenységeik sokaságát, programjaikat. Minden témakörhöz gyakorlati példát mutatott be. Óvodásoknál, általános iskolásoknál fontos, hogy a természetet megismerjék, megszeressék és tiszteljék, mert enélkül a későbbiekben nehezen lehet rávezetni őket a vadászat világának megismerésére. Fontos az érzékszervek és a játék bevonása. Általános iskolásoknál már lehet beszélni a vadászatról a vadászati hagyományokról, olyan demonstrációs eszközökről, mint a csont, bőr, preparátum, kürt, kalap…. vetélkedők, pályázatok és alkotások bemutatásával. A középiskolás korosztályhoz eljutni mér kicsit nehezebb feladat.

Fontos a pályaorientáció, a természethez közeli szakmák megismertetése.

A felnőttek pont ugyanannyira akarnak játszani, mint a gyermekek, nekik is lehetőséget kell biztosítani arra, hogy a múzeum által kínált lehetőségeken (állatok bevonása, táborok, lézeres lövészet) keresztül - ismerjék meg a vadászati kultúrát – hangsúlyozta az igazgatóhelyettes. Minden korosztálynál fontos, hogy reflektáljunk a médiában elhangzottakra – ezen gondolattal fejezte be előadását Nagy-Hanula Viktória.

A konferencia zárásaként a jelen lévők felvetéseket, javaslatokat tehettek a témakörben.

Forrás: OMVK
0
0
0
s2smodern
powered by social2s