Nyomtatás
Találatok: 416
2019.12.04 FabinyIdén Szent Borbála ünnepén, december 4-én a Pálos atyák Sziklatemplomában már 28. alkalommal mondatott ünnepi szentmisét az OMBKE.

A szentmise előtt dr. Fabiny Tamás a Magyarországi Evangélikus Egyház Északi Egyházkerületének püspöke igehirdetésében Lukács evangéliumának 3. fejezetéből vett szakaszával utalt az adventi időszak ma is érvényes felszólítására.

„Kiáltó szava hangzik a pusztában: Készítsétek az Úr útját, egyengessétek ösvényeit! Minden völgyet töltsetek fel, minden hegyet és halmot hordjatok el, legyen a görbe út egyenessé, a göröngyös simává: és meglátja minden halandó az Isten szabadítását.” Tehát készítsük mi is lelkünket az Úrral való találkozásra.
Püspök úr felidézte a mártír szent Borbála alakját, aki hasonlóan Keresztelő szent Jánoshoz mártírrá lett keresztyén hitéért. A keresztények/keresztyének üldözése ma még szélesebb körben folyik, mint a korábbi évszázadokban, sokkal többen halnak mártírhalált hitükért. A mai üldözések során számtalan templomot keresztyén falvat romboltak le, égettek fel Nigériában is, akiket püspök úr közvetlenül a Boko Haram pusztítása után látogatott meg. Volt olyan falu, ahol összesen négy család élte túl a mészárlásokat. Amos Elisha Gaya nigériai püspök végig kitartott hívei mellett az üldözésekben és az újjáépítésben, ittjártakor pedig saját püspöki keresztjét ajándékozta Fabiny püspök úrnak.

Dr. Fabiny Tamás igehirdetése
A szentmise-szándék a bányászokért, kohászokért volt. A szentmise főcelebránsa, Böjte Csaba testvér, homíliájában ugyancsak összekapcsolta Szent Borbála, és a mai keresztény mártírok életpéldáját.
Csaba testvér bányászként kezdte felkészülését a papi pályára, az egyházi szolgálat megkezdése előtt egy 270 méter mélységű kaolin bányában mint vájár jelölt dolgozott egy évet, mire elég erőt érzett a papi hivatásról szóló döntéséhez.

Böjte Csaba és Puskás Antal közösen mutatták be a Legszentebb Áldozatot

Csaba testvér is végiglátogatott olyan szíriai településeket, ahol a háború borzalmas pusztítást végzett, járt a szent Borbála ereklyéit őrző székesegyházban is. Végiglátogatott olyan nagy keresztény közösségeket, ahol a várossal együtt szinte minden keresztény templom elpusztult – Aleppó városának a 75 százaléka (!) – de már építik újjá őket, sőt talán még nagyobbra is! A keresztény egyházi vezetők, püspökök közül a háborúban sokan eltűntek, azért pedig hogy életben, egészségben megkerüljenek együtt imádkoztak keresztények és muszlim imámok!

Isten nem teremt selejtet (!), fejtette ki Csaba testvér. Sőt, észre kell vennünk az első látásra talán durvának tűnő egyszerű bányászban a meleg és bátor szívet, ők ha kell, életüket is kockáztatják bajba jutott bányász társukért! De ugyanígy meg kell látni ezt az egyszerű utcagyerekben, vagy egy mohamedán embertársunkban, vagy a téli hegyen rekedt kiránduló magyar gyerekeknek a fekhelyét is átadó román pásztorban! Ezt a szívmeleget kell átadnunk egymásnak itt a Kárpát hazában, az itt élőknek ez a küldetése, amihez kérjünk a Mennyei Atyától bátorságot, a szent mártírok bátorságát!

A szentmise végén Csaba testvér felkérte Fabiny püspök urat, hogy elbocsátás előtt áldja meg a szentmisén egybegyűlt híveket. A szentmise végig magas hőfokon sugározta a hívek felé az átélt igaz hitet, a keresztény egység megvalósulásának őszinte reményét. Ez alkalommal nagyon sokan voltunk, és ami nagyon fontos, hogy lelkiekben nagyon sokat kaptunk!

Áldott Ádventi készületet és Karácsonyi ünnepeket!

Forrás: ForestPress