Nyomtatás
Találatok: 530
Vadbaleset1A megyei kormányhivatal munkatársai olyan adatbázist hoztak létre, amely a megye területén fellelhető vadászterületek határvonalait és az azokhoz tartozó hivatásos vadászok elérhetőségeit tartalmazza.

A Heves Megyei Kormányhivatal, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság és az Országos Magyar Vadászkamara Heves Megyei Területi Szervezete mostantól együttműködik a vadelütéses balesetekkel kapcsolatos hatósági feladatok hatékonyabb, gyorsabb megoldásában. A kormányhivatal munkatársai létrehoztak egy igen hasznos, mobiltelefonos applikáción elérhető adatbázist, amely vadászterületek pontos határainak és a hozzájuk tartozó hivatásos vadászok adatainak feltüntetésével segíti a szakembereket. A program a rendőrségnek és áttételesen a károsultaknak is segít, mivel a balesetek helyszínén a területek és a társaságok beazonosítását szolgálja, ezáltal gyorsítja az eljárást. Mindezt a napokban jelentették be tájékoztatón a megyeházán.

Dr. Pajtók Gábor kormánymegbízott arról beszélt, a mostani együttműködési megállapodás mérföldkőnek számít a hasonló káresetek rendezésénél. Olyan kezdeményezésről van szó, amely Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében már jól működik, így jó gyakorlatként úgy hasznosíthatják megyénkben, hogy az államnak egy fillérjébe sem kerül. Az is jó hír, hogy a Magyar Vadász Védegylet szorgalmazza: valamennyi megyében mielőbb alkalmazzanak ilyen adatbázist.
Demeter Erzsébet, a kormányhivatal illetékes főosztályvezetője tájékoztatása szerint megyénkben hatvankét vadászterület található. Az ezeken gazdálkodó vadásztársaságok rendszeresen frissülő adatsorokkal bírnak, illetve feltüntetik az azonnal elérhető kapcsolattartó személyt is.

Czinege László megyei rendőr főkapitány hozzáfűzte, megyénkben idén 102 vadütközéses közúti baleset történt a nyilvántartásuk szerint, és ebből 29 az M3-as autópálya itteni szakaszán. Ezek többsége este hat és hajnal négy óra között történt, és kisebb-nagyobb anyagi kárral járt. Hozzáfűzte, az eredményes és gyors helyszínelésben sokat segít a mostani együttműködési megállapodás. Órákkal lerövidítheti és egyszerűsítheti ugyanis a bonyodalommal járó procedúrát.
Polónyi György, a vadászkamara megyei elnöke azt hangsúlyozta, hogy ez a megállapodás egyaránt szolgálja a vadásztársaságok, a rendőrök és az állampolgárok érdekeit.

Portálunk többször is foglalkoztunk a témával. Egy konkrét vadütközéses baleset kapcsán osztottuk meg a közelmúltban olvasóinkkal a tennivalókat, illetve taglaltuk, hogy baleset esetén kit terhel a felelősség, és hogyan érvényesíthetik az autósok az ezzel összefüggő igényüket. Az Országos Magyar Vadászkamara Heves Megyei Területi szervezetének titkára, Kovács István János azt összegezte, miként tisztázzuk, ki is a téríti meg a bekövetkezett kárt. Mivel a közutak a vadak élőhelyein vezetnek keresztül, nehéz megállapítani, hogy egy vadütközés során ki felelős a károkért. A szakember szerint e baleseteknél a legfontosabb a rendőrség alapos helyszíni szemléje, amely alapján a bírósági eljárás rekonstruálhatja az eseményeket.

Közös kockázatviselésre van szükség
Kétségtelenül fontos lépés a hasonló káresetek rendezésében a most megkötött egyezség, amely várhatóan hamarosan minden megyére kiterjedhet. Egyeztetni-, csiszolnivaló azonban még mindig akad a kárrendezésnél. A vadásztársaságok évek óta szorgalmazzák közös káralap létrehozását, amelyben a Magyar Állam mint a vad tulajdonosa és a közút fenntartója, illetve a vadásztársaságok, valamint az autósok együtt viselnék a kockázatot. Egy bírósági eljárás után ebből az alapból történhetne a kártalanítás. Erre egyre nagyobb szükség lenne, mivel a nagyvadállomány az elmúlt években jelentősen emelkedett, s a balesetek veszélye is nőtt. Az áttörést egy új rendelet megalkotása jelenthetné. Addig is fontos, hogy a közlekedők legyenek elővigyázatosak, hasznos lehet vadriasztó beszerzése is.

Forrás: Heol