Nyomtatás
Találatok: 451
08BathoryfacanokNem sok vadásztársaság mondhatja el magáról úgy hazánkban, mint a megyénkben, hogy 75 évvel ezelőtt alapították vadászni szerető és a természetért aggódó emberek.

E kevés civil szervezet közé tartozik a nyírbátori Báthori István VT. Alig csitultak el a fegyverek – jelezve a II. Világháború befejezését –, 1945. szeptember 1-jén megalakult a vadásztársaság jogelődje. A jeles évforduló alkalmából egy gyönyörű évkönyvet szeretne megjelentetni a vadásztársaság, amelyben bemutatják a tagokat, a kialakított kapcsolatrendszereket, az elmúlt évtizedek eredményeit és sikereit.

Mint Prokob János elnök elmondta, a vadásztársaság már ­rutinosnak mondható az évkönyv megjelentetésében, hiszen a hatvanadik évfordulóra is készült egy kiadvány. A hetvenötödik születésnapot 2020. szeptember 1-jén szeretnék megrendezni, akkorra jelenik majd meg az évkönyv is.

Természetesen az élet addig sem áll meg, az apróvad vadászata jelenti most a legtöbb feladatot. Továbbra is nagy igény van arra, hogy egyes vállalkozások vadászattal egybekötött partnertalálkozókat tartsanak. November elejétől nyolc ilyen partneri találkozónak adott otthont a vadásztársaság. Lett volna igény többre, de minden igényt nem tudnak kielégíteni, hiszen gondolni kell a tagokra is. Igaz, a tagság is hódolhat szenvedélyének, február végéig terveznek fácánvadászatokat.
Több évtizedes hagyomány

– Természetesen mindezt azért tudjuk megtenni, mert nálunk már nagy hagyománya van a fácánnevelésnek. Az idén is neveltünk 2500 fácánt, s a vadászati hatóság ezért teszi lehetővé a számunkra, hogy az új esztendő első két hónapjában is vadászhassunk – magyarázta Prokob János. – A nevelt fácántyúkokból egyébként jut a külső területekre is az állománybővítés és a vérfrissítés érdekében. Fontosnak tartjuk, hogy a törzsállomány mindig megfelelő minőségű maradjon. A területünkön élő fácánokra gondoltunk akkor is, amikor 2018-ban benyújtottuk a csapdabeszerzési pályázatunkat. A felszerelt csapdák számos rókát megfogtak, s ez természetesen meglátszik az apróvad számának alakulásában is. Az állatok mindennapi életét segítették a napelemes kutak is, amikhez szintén pályázati úton jutottunk. A fácánokat egyébként ötven éve neveli a vadásztársaság, s ez a hagyomány ebben az évben sem szakad meg, az idén is 2500 fácánt szeretnénk felnevelni – tette hozzá az elnök.

Forrás: Szon