Nyomtatás
Találatok: 392
vadaszbal soltvadkertAz elmúlt szombaton este hat órától várták a vendégeket Soltvadkerten a Kossuth Vadásztársaság hagyományos vadászbáljába. A vendégeket Modok Imre és Hadnagy József üdvözlő itallal és egy-egy koccintással várta.

Az elmúlt évben tartott bálhoz hasonlóan, idén is több mint kétszáz személy vett részt az esten, ami kitűnő hangulatban telt. Modok Imre, a vadásztársaság elnöke köszöntötte a résztvevőket, majd megkezdődött a vacsora.

A vadgazdálkodásról, az elmúlt év tevékenységeiről és a bál részleteiről Modok Imre így számolt be nekünk:

„Vadgazdálkodásunkat több dolog is beárnyékolja, egyrészt a rohamosan terjedő ASP (afrikai sertéspestis) járvány, ami a vaddisznóállománynak a nagy létszámú elhullását eredményezheti. Súlyos gondot jelent a rohamosan növekvő aranysakál-populáció, valamint a felszaporodott kóbor kutyák száma, ami főként az őzállományt veszélyezteti. Ezenkívül súlyos probléma a technikai sportok, nevezetesen a terepmotor, terepjáró és quad nagyszámú szervezetlen megjelenése a vadászterületen. Nagy valószínűséggel az említetteknek jelentős szerepe lehet az olykor-olykor előforduló vadelütésekben, mivel e tényezők miatt a vad nyugalma nem biztosított. A vadsűrűség egyébként nem indokolná a közúti vadelütések előfordulását.

Etetést és itatást egész évben végzünk, októbertől áprilisig a megnövelt adagú szemestakarmány mellé szálas- és lédús takarmányt is biztosítunk vadjaink számára. Az apróvad részére kora tavasztól a fagyok beálltáig mesterséges itatókat tartunk a területünk szárazabb, természetes vízlelőhellyel nem rendelkező részein.

A fenti kiadásaink fedezete a bérvadászati bevétel – osztrák vadászismerősök, mint visszatérő bérvadászok az adott évben elejthető őzbakjaink jelentős részét minden évben levadásszák – a vadhúseladások, valamint a tagjaink által befizetett tagdíjak. Az osztrák vadászok mellett igyekszünk biztosítani főként helyi kötődésű vadászok számára is vadászati lehetőséget. Lehetőség van területünkre éves vadászati csomagot vásárolni, valamint a helyi földtulajdonosok részére – amennyiben rendelkeznek a vadászat személyi és tárgyi feltételeivel – biztosítjuk a saját terményeik védelme érdekében a vadkárelhárító vadászatot.”

„2019 februárjában a vadásztársaságot vezető öttagú intézőbizottság két tagja lemondott, magánéleti elfoglaltságuk miatt a nem kevés időt és energiát igénylő, és valljuk meg nem minden esetben hálás feladatot a továbbiakban nem tudták vállalni. A közgyűlésünk az alapszabályát megváltoztatta, és 2019 márciusa óta a vadásztársaságot az időközi választás eredményeként háromtagú intézőbizottság vezeti. A megnövekedett feladatok elvégzésébe bevonva a vadgazdálkodás szakmai irányításának oldaláról Szomor Vilmos hivatásos vadászt, valamint a rendezvényszervezés és a vadászház ügyeinek kézben tartására Hadnagy József vadásztársunkat. Az intézőbizottság megbízatása 2020. március elejéig szól, ugyanis a február végi zárszámadó közgyűlésen kell megtartanunk az időszakos tisztújító választást.”

„A mai vadászbálunk már hagyományosan településünkön az első januári bál, amire nagy tisztelettel hívtuk vadásztársainkat családjaikkal, nagyobb területtel rendelkező földtulajdonosokat valamint minden a vadászatot elfogadó soltvadkerti lakost családtagjaikkal és barátaikkal. A rendezvényre mintegy kettőszáz résztvevő jelentkezett, s igyekszünk e körben is az egészséges vadhúst, valamint az abból készült ételeket megszerettetni a megjelentekkel.”

Forrás: Vira