Nyomtatás
Találatok: 419
folczadam grichist2020Rendkívül komoly károkat okoz a betűzőszú a Soproni-hegység erdeiben.

A Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. szakemberei mindent megtesznek azért, hogy gátat szabjanak a rovarok terjedésének. Egyben gondoskodnak arról, hogy pótolják a betűzőszú által elpusztított fákat.

- A fa kérge alatti háncsrétegét végigrágja és egy jellegzetes, ágszerű mintázatot hoz létre a szú. Ha jobban odafigyelünk, magukat a bogarakat és a lárváik bábjait is megtalálhatjuk - Folcz Ádám, a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. főmérnöke olyan kéregdarabot mutat, amely egy betűzőszú által megtámadott fáról hullott le. Ezek a rovarok elsősorban a lucfenyőt károsítják, de amennyiben az ilyenek elfogynak, más fenyőfajokon is megjelennek.
A szúbogár a legyengült fákat szemeli ki magának – emelte ki Folcz Ádám. - Az utóbbi évek aszályos időjárásának köszönhetően a lucfenyők immunrendszere is rosszabb lett a vidékünkön, megkönnyítve a betűzőszú térnyerését. A rovarok behatolnak a kérgen, majd a fatest feletti háncsban kezdenek el rágni. Így elpusztítják a szállító szöveteket, amely a fa pusztulásához vezet – fejtette ki.
A betűzőszú által okozott problémák legutóbb a 2018-ban kezdtek felerősödni. Ez a károsítás 2019-ben már a Soproni-hegység megmaradt lucosainak jelentős részét, a körülbelül 350 hektárból mintegy 50-et érintett. A védekezés nehéz folyamat, komoly szakmai jártasságot, valamint rengeteg munkát igényel.

- A kisebb, kevésbé fertőzött helyszíneken lehetőségünk van arra, hogy szúcsapdával begyűjtsük a bogarakat – tudtuk meg a főmérnöktől. - Ez azonban nagy területen jelentkező bogárelszaporodás esetén már nem jelent jó megoldást. Amikor ez a rovar az időjárásnak köszönhetően nagyon elszaporodik, a lucfenyőpusztulás tömegessé válik. Ilyenkor az erdész számára nincs más út, mint hogy a beteg fákat kivágja. Hangsúlyoznom kell, hogy ezek kényszer fakitermelések, mivel ilyen esetekben már nincs más megoldás a betűzőszú elleni védekezésre – világított rá.
A szakemberek a betűzőszú által fertőzött faanyagot a lehető leggyorsabban elszállítják. A kényszerből kitermelt fák helyére pedig újakat ültetnek.

Forrás: Sopronmédia