Nyomtatás
Találatok: 593
zergeVédett fajjá nyilvánítja a környezetvédelmi minisztérium a pacsirtát és a zergét, az erről szóló döntést és a minisztérium álláspontját elküldik a kormánynak, jelentette be Costel Alexe ügyvivő szaktárcavezető csütörtökön tartott sajtótájékoztatóján.

„Úgy döntöttünk, a védett fajokhoz soroljuk Románia két emblematikus állatát, amelyekre eddig sajnos nem volt érvényes a vadászati tilalom. A pacsirtáról és a zergéről van szó. A pacsirta nemzeti szimbólum, és mi hagyományosan nem is vadásszuk ezt a madarat. A zerge pedig, amely a Kárpátok és Románia emblematikus állata, és 2007-ig természeti érték státusa volt, az Európai Unióhoz való csatlakozáskor lekerült a védett fajok listájáról' – jelentette ki Alexe. A Román Ornitológiai Társaság (SOR) szerint a mezei pacsirtát a külföldi, főként olasz vadászok vadásszák, 1996-ban került rá a hazánkban vadászható madarak listájára. A társaság kampányának köszönhetően a madár 2006-ban ismét védetté vált, de csupán egy évre. A SOR és a Natura 2000 Románia Szövetség közös, 2015-ben lefolytatott akciója nyomán a kilövési számokat sikerült felére csökkenteni. A SOR szerint azonban dívik a vadorzás és rengeteg pacsirtát visznek át illegálisan a határon Magyarországra, de az utóbbi években Szlovéniában és Horvátországban is fogtak el szállítmányokat.

Ami a zergét illeti, a Declic közösség képviselői a tavaly petíciót kezdeményeztek vadászatuk betiltására, rámutatva, hogy a volt vízügyi és erdőgazdálkodási minisztérium 609 példány kilövését hagyta jóvá a 2019–2020-as vadászati idényre. A Declic központosított adatai szerint az elmúlt években nőtt a romániai zergeállomány: míg 2005-ben 6722 példányt számláltak, 2019-ben 8158 egyedet tartottak nyilván. A Declic szerint azonban a hatóságok 6174 példányban szabták meg az optimális állományt, „nem tudni, milyen számítások és elemzések alapján”.

Forrás: Agerpres