Nyomtatás
Találatok: 698
elso duvadgyeritesi hetTöbb mint háromszáz vadat lőttek ki az első dúvadgyérítési héten. Rókából és szajkóból volt a legtöbb, a vadászok csak egy aranysakállal találkoztak.

Hosszan sorakoztak a terítékre hozott állatok egymás mellett fenyőágakkal körbevéve. Kétoldalt fáklyák égtek, és kürtök szóltak, úgy ahogyan azt a hagyomány ilyenkor megköveteli. A körben álló vadászok így adták meg a vadnak a tiszteletet az I. Alpokaljai – Rába-menti – Kemenesháti dúvadgyérítési hét zárórendezvényén. Összesen 313 dúvadat hozott terítékre 12 vadásztársaság 25 vadásza. Az elejtett állatokat hétfőn délelőtt mutatták be, egyben díjazták is a legeredményesebb vadásztársaságokat és vadászokat.

Gagyi István, az Országos Magyar Vadászkamara Vas Megyei Területi Szervezetének elnöke köszöntötte a vadászokat, és megköszönte munkájukat. Hangsúlyozta: annak ellenére, hogy a rókákat már nem vadásszák a prémjükért, a megye vadásztársaságai mindent megtesznek azért – a jogszabályi kötelezettségeik betartása mellet –, hogy az állatok a lehető legkevesebb problémát okozzák a belterületeken.

Bodorics Pál, a megyei vadászkamara nemrég megválasztott alelnöke emlékeztette vadásztársait, felesküdtek arra, hogy a hasznos vadat óvják, a dúvadat gyérítik. Hozzátette: nem számított ekkora terítékre.

Hasonlóan vélekedett Turay András tájegységi fővadász is, aki hangsúlyozta: a dúvadgyérítési hét nem új keletű a megyében. Azonban ilyet most tartottak először, de a tervek szerint nem utoljára. Bízik abban, hogy legközelebb még több vadásztársaság még több vadásza csatlakozik a kezdeményezéshez.

Elhangzott: a 313 elejtett vadból 193 volt a róka, többségük szuka, amely komoly szaporulatkiesést jelent a rókaállományban. Aranysakálból viszont csak egyet sikerült lőni, ami feltehetően annak a jele, hogy nincs belőlük a megyében jelentős számú egyed. Szajkóból 96-ot, szarkából egyet, dolmányos varjúból kettőt, házi görényből kettőt, nyestből nyolcat, borzból pedig tízet lőttek.

A vadászatra jogosultakat és az egyéni teljesítményt is díjazták. A legjobban teljesítő vadásztársaságnak járó vándorserleg odaítélésekor nem differenciáltak. Sem a terület nagyságát, sem az erdősültséget nem vették figyelembe, ahogyan a kilőtt fajok között sem tettek különbséget. Kizárólag a darabszám számított.

Az ötödik lett az Erdődy vadásztársaság 27, negyedik a Berek-völgye vadásztársaság negyven, harmadik a Vadkert vadásztársaság 41, második az Új Élet vadásztársaság 42, míg az első, a Kőrismente vadásztársaság 61 elejtett vaddal, itt egy aranysakál, harminc róka, két borz, négy nyest, és 24 szajkó került puskavégre.

A vadászok közül ötödik lett ifj. Farkas András (öt róka, egy nyest, 14 szajkó), aki egy két főre szóló vacsorameghívást, valamint a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetségének felajánlását vehette át. Negyedik lett Leróth Martin (húsz róka, egy borz), aki teljesítményéért egy nagy terítékű fácánvadászatra kapott meghívást. A harmadik helyet Németh Krisztián (28 róka, két borz, egy görény) szerezte meg, aki egy vadászbáli belépőt nyert, a második helyezett Körmendi Máté (29 róka, egy borz, kilenc szajkó), pedig lehetőséget kap egy fiatal gímbika elejtésére. Az első tájegységi dúvadgyérítési hét legeredményesebb vadásza pedig ifj. László Zsigmond volt, aki egymaga egy aranysakált, 24 rókát, két borzot, három nyestet és tíz szajkót hozott terítékre. Ő egy Kovács Tibor hivatásos vadász által – egy aranysakál párról készült – grafikával lett gazdagabb.

A mostani esemény jól példázza, hogy a vadászok nemcsak a hasznos vadat hozzák terítékre, hanem időt és fáradságot nem kímélve mindent megtesznek azért, hogy a dúvadat is gyérítsék. Miután ezeknek a csúcsragadozóknak nincsenek a természetben ellenségeik, az embernek kell közbelépni a természetes egyensúly fenntartása és a hasznos vad szaporulatának megóvása érdekében. A rókák ugyanis nemcsak belterületen garázdálkodnak, és nemcsak a tyúkólakra jelentenek veszélyt, hanem például az őzgidákra is.

Az Országos Vadgazdálkodási Adattár statisztikája szerint 2018-ban az említett fajokból a megyében összesen 2988 rókát, 433 szajkót, 239 dolmányos varjút, 193 borzot, 162 szarkát, 96 aranysakált, 45 nyestet és nyolc házi görényt hoztak terítékre a vasi vadászok.

Forrás: Vaol