Nyomtatás
Találatok: 566
ElsofiokaGemencZrtwebkameraA Gemenc Zrt. élő webkamerái közvetítették a „születés” pillanatait

Kikelt az első fióka a gemenci feketególya-fészekben. 2020. április 29-én 9 óra 43 perckor rögzítette a webkamera az eseményt. A további két fióka világra jötte az elkövetkezendő napokban várható. A Gemenc Zrt. finanszírozásával a Duna-Dráva Nemzeti Park, valamint a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület együttműködésével létrejött projektnek köszönhetően bárki élő internetes adásban lehetett tanúja az eseménynek.

A gemenci feketególya-pár egyik tagja 2020. március 3-án reggel 6:31-kor szállt le a bekamerázott gemenci fészekbe. Párja március 15-én érkezett meg. Március 23-án meg is jelent az első tojás, amit az egyik gólya kidobott a fészekből, feltehetőleg azért, mert terméketlennek ítélte meg. Végül 3 tojás költését kezdték el a madarak, és a következő napokban remélhetőleg a maradék kettőből is kikelnek a fiókák.

Hazánkban jelenlegi ismereteink szerint mintegy 380-420 pár fekete gólya fészkel, közülük kb. 40 pár Gemencben. Az itteni populáció a világ legnagyobb sűrűségű fekete gólya állománya. Az első fiókák május elején jönnek a világra. A kirepülés akár már július közepén megkezdődhet, de zömmel augusztus 10-e körül zajlik. Ezt követően néhány hetet még a fészkelőhely közelében tartózkodnak, majd útra kelnek. A fekete gólyák két fő vonulási útvonala közül az egyik a Gibraltári-szoroson, a másik a Boszporuszon vezet át.

VIDEÓ: https://www.facebook.com/OkoturisztikaiKozpontGemenc/videos/652907832213873/

Forrás: Gemenc Zrt.