Nyomtatás
Találatok: 431
birosagSzarvastehenet lőtt karácsony napján az a rapsic, akit másnap társával együtt fogtak el a vadászok.

Az ügyben nemrég született vádirat. Egy 28 éves zalakarosi férfi 2018. december 25-én kora reggel a csapi Öreg-hegyen lévő pincéje közelében 100 kilós, 200 ezer forintot érő szarvastehenet lőtt ki engedély nélkül tartott, távcsővel, fegyverlámpával is ellátott 0,22-es Long Rifle kaliberű kínai golyós fegyverrel. Ezután telefonon hívta vele azonos korú galamboki ismerősét, aki Opel Astrájával hajtott a pincéhez.

A rapsic megkérte társát, hogy segítsen megkeresni a meglőtt szarvastehenet, majd az állatot nagyobb darabokra bontva a húsát zsákokba rakták és az Opel Astra gépkocsival a zalakarosi férfi otthonába szállították. Ott az ingatlan hátsó udvari melléképületében kisebb csomagokra osztva feldolgozták, majd így került a fagyasztószekrénybe.

A csapi Öreg-hegy a Csirkevölgy Vadásztársasághoz tartozik, amelynek hivatásos vadásza a kilőtt szarvas maradványait december 25-én megtalálta, és erről tájékoztatta a társaság elnökét. A rendőrség értesítését követően abban egyeztek meg, hogy másnap még egy kollégával kiegészülve hármasban térnek vissza a helyszínre körülnézni, mert a galamboki férfi gépkocsijának mozgásáról kapott információik alapján úgy gondolták, köze lehet a vad jogosulatlan kilövéséhez.
A zalakarosi férfi és galamboki társa december 26-án reggel telefonon ismét találkozót beszélt meg Csapiba, az öreg-hegyi pincéhez azért, hogy a vadászathoz használt fegyvert elszállítsák. A puskát az Opel Astra személyautóba téve a két férfi délelőtt 9 óra tájban épp el akart indulni a hegyi hajlék elől, amikor a vadászok gépkocsival eléjük álltak. A vérrel szennyezett tárgyak mellett megtalálták az Opelben a kilövéshez használt, csőre töltött fegyver, valamint egy tárban további 4 darab 0,22 kaliberű lőszert. A vadászok ekkor a két férfit kérdőre vonták a szarvas kilövése miatt. A járműből előkerült még két dobozban összesen 96 darab 0,22 kaliberű lőszer.

A rendőri szemle során ellenőrizték a zalakarosi férfi öreg-hegyi pincéjét is, ahol egyik helyiségében lévő ágyneműtartóból rossz állapotú, német gyártmányú, Anschütz márkájú, golyós lőfegyver került elő. A férfi állítása szerint a JW-15A típusú 0,22 Long Rifle kaliberjelű, kínai gyártmányú golyós vadászfegyvert a lőszerekkel együtt 2018. közepén találta a pince használaton kívüli szobájában, míg a német gyártmányú, Anschütz márkájú, golyós lőfegyvert egy évvel korábban találta az erdőben, és bejelentés nélkül a pincéjébe vitte.

A megyei főügyészség sajtószóvivője, dr. Pirger Csaba közlése szerint a feltárt tények alapján az egerszegi járási ügyészség lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés, valamint orvvadászat és lopás vétsége miatt emelt vádat.

Forrás: Zaol