Nyomtatás
Találatok: 407
kecskemeti arboretum kilatoElkészült az új, 25 méter magas kilátó a kecskeméti arborétumban, a 2011-ben életveszélyessé vált és elbontott régi helyén, de a korlátozások miatt egyelőre nem használható.

A kecskeméti arborétum régi kilátóját 2011-ben bontották el, mert a faanyagvédelmi, illetve a tartószerkezeti szakvélemények alapján életveszélyessé vált, és csak jelentős átépítésekkel, nagy anyagi ráfordítással lehetett volna biztonságossá tenni. De kilátó funkcióját is elvesztette, mivel az arborétum fái az évek során örvendetes módon fölé nőttek.
Az arborétumot fenntartó KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. az elbontott kilátó helyén már tavaly nyáron elkezdte egy új megépítését. Mostanra be is fejeződött a kivitelezés, de mint a KEFAG-tól megtudtuk, hiába rendelkezik már a használatbavételi engedéllyel, a korlátozó járványügyi intézkedések (például a csoportosulás elkerülése) miatt egyelőre nem használható, akárcsak az arborétum játszótere.

Az új torony a hosszabb élettartam céljából már acél tartószerkezetű de, hogy a környezettel harmonizáljon, faburkolatot kapott. Legfelső járószintje hét méterrel magasabban van, mint a régié, 17,5 méteren, azaz körülbelül 19 méteres szemmagasságból nézelődhetnek majd a látogatók (a toronysisak csúcsa 25,1 méteren van). A kilátó megjelenésére vonatkozó építési látványterveket az önkormányzati tervtanács választotta ki, a tervező a kecskeméti Fabriq Tervezőiroda volt. Az új kilátó 71 millió forintba került, 40 százalékát a tulajdonosi jogokat gyakorló Agrárminisztérium által nyújtott tőkeemelésből, 60 százalékát pedig a KEFAG Zrt. saját forrásából finanszírozták.

Az arborétum és a Szent Hubertus Parkerdő (Nyíri erdő) a járványügyi szabályok betartásával nyitvatartási időben már látogatható. Azaz az arborétum minden nap 8-tól 20 óráig (a játszótér még nem használható), a parkerdő május 17-ig minden nap 8-tól 18 óráig, május 18-tól – eredeti nyitvatartásban – csütörtöktől vasárnapig 9-től 18 óráig.

Forrás: Baon