Nyomtatás
Találatok: 592
Roka portya tyukTöbben panaszolják az önkormányzati hivatalban, hogy rókák garázdálkodnak a házak közelében. Elviszik a tyúkot, a kacsát, nem állja útjukat semmi.

Többéves problémáról van szó, Molnár Istvánéknál már a kétszázat közelíti az ellopott hibrid tojó jércék száma. A Rét utcában hol reggel fél ötkor, hol este kilenckor néz szembe a ragadozóval az utcán vagy a saját udvarán. De a lányáéknál, pár házzal arrébb se jobb a helyzet, a közeli kertészetben pedig kéttucatnyi kacsát vitt el a tóról a hívatlan látogató. A rókalátogatás után olykor siralmas képet nyújt az udvar, több baromfitetem hever szanaszét. Sajnos a hivatal csak annyit tud tenni, hogy felveszi az illetékes vadásztársasággal a kapcsolatot, segítséget kér – tette hozzá a jegyző.

– Azt a választ szoktuk kapni, hogy az állatokat belterületen tilos kilőni, csapda állításával lehet befogni.

A Sormás Völgye VT hivatásos vadásza, Kálmán György szerint kilövéssel, kotoréktisztítással tesznek az állomány ritkításáért. Belterületen a kilövés és a mérgezés nem megoldható, a róka agyonütéséért az állatvédők tiltakoznának. Kálmán György elmondta: az egyetlen megoldás a csapda, amelyből korlátozott számban tud kölcsönadni, arról tömegesen gondoskodni nem a vadásztársaság feladata lenne. Hozzátette: a róka mindig magával viszi a zsákmányát. Ha valaki kivégzett baromfit talál az udvaron, ott nem róka járt, hanem például nyest, amely hasonló okok miatt merészkedik az emberek közelébe.

Forrás: Vaol