Nyomtatás
Találatok: 450
avaregetes1A kertészkedés során sokan úgy szabadulnak meg a zöldhulladéktól, hogy egyszerűen elégetik a kert végében. Ezt azonban nem mindig tehetik meg.

A szabadtéri tűz gyors terjedésének különösen kedvez a mostani időszak, hiszen a még száraz növényi részek, az avar könnyen lángra kap, az ennyire szeles időben pedig a legkisebb tűz is gyorsan továbbterjedhet.

Amikor a tűzesetek bekövetkezésének valószínűsége nagy, az erdőgazdálkodásért felelős miniszter (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Erdészeti Igazgatóság) tűzgyújtási tilalmat (fokozott tűzveszély időszakot) állapíthat meg és hirdethet ki. Ilyenkor tilos tüzet gyújtani az erdőterületeken, valamint a fásításokban és az ezek 200 méteres körzetében lévő külterületi ingatlanokon - áll a Katasztrófavédelem oldalán.

A fokozott tűzveszély időszakának kihirdetése és visszavonása a meteorológiai körülményektől, az erdőben található élő és holt biomassza szárazságától és a keletkezett tüzek gyakoriságától függ. Jelenleg az egész országra érvényes tűzgyújtási tilalom van érvényben.

Ilyenkor tilos a kerti hulladék égetése is. A tiltás alól az önkormányzat helyi rendeletben felmentést adhat, ebben szabályozza az égetés feltételeit, körülményeit is. Arról, hogy mikor lehet a kertben égetni, a helyi önkormányzatnál kell érdeklődni. Amennyiben az önkormányzatnak nincs ilyen rendelete, akkor tilos az avar és kerti hulladék égetése.

A saját kertben felállított tűzhely, vagy grillsütő használata nem tiltott a tűzgyújtási tilalom idején sem. Az ilyen - nyílt lángú - berendezések, eszközök használata, tűz gyújtása az ingatlanon belül az általános égetési szabályok betartása mellett történhet.

Ha valaki nem a helyi rendeletben meghatározottak szerint éget a kertjében, az önkormányzat és a katasztrófavédelem is bírságolhat.

Forrás: ATV