SzaboIstvanHagyományőrző fegyverkovácsként, fémrestaurátorként, népi iparművészként ismerik nagyon sokan a Nyíregyházán élő Szabó Istvánt, azt azonban már kevesen tudják róla, hogy vadászpuskaműves-végzettsége is van.

Vajon mit csinál egy vadászpuskaműves? – tettük fel a kérdést a szakembernek.

– Egy vadászpuskaműves a neve ellenére mindenféle fegyverrel foglalkozik. A szakma elnevezése alapján azt hihetnék, hogy csak vadászpuskával foglalkozom, ezért jobb lett volna a fegyverműves nevet adni ennek a mesterségnek, mert bármilyen lőfegyverhez kell értenem. Ez lehet például elöltöltős fegyver, lehet maroklőfegyver, golyós puska és sörétes puska is.

– Eddig főleg a barátaim és a Tóth István által vezetett Sitmar Lövész Tömegsport Egyesület fegyvereit javítottam. A sportlövészettel régóta foglalkozom, az egyesületben vezetőségi tag is vagyok – mesélte Szabó István, aki vadász­engedéllyel is rendelkezik.

– Kértem a felvételemet az Újfehértói Vadásztársasághoz. A koronavírus-járvány miatt elhalasztották a tavaszi közgyűlést, talán majd ősszel döntenek a felvételemről. Régóta kapcsolatban vagyok velük, barátaim is vannak a társaságban, szükség esetén szoktam javítani a fegyvereiket is. A tagsági kérelmem beadása óta több vadászaton is részt vettem meghívott vendégként, egyébként tavaly ősszel az első őzbakomat is az Újfehértói Vadásztársaság területén ejtettem el.

– Gyakran előfordul, hogy eltörött ütőszeget cserélek, vagy a vadonatúj fegyvernél lötyög a biztosító. Volt, aki azért hozta nekem a frissen vásárolt fegyvert, hogy készítsek rá új tust. S mint régen egy úri szabó, aki a kuncsaftra varrta a ruhát, én egyénre szabom a fegyvert. Ez a sörétes puskáknál jellemző jobban, a golyósoknál ugyanis jobban lehet korrigálni, ha nem megfelelő például a tus hossza, a dőlése.

Mint Szabó István elmondta, a vadászpuskaműves cím megszerzése után szerette volna elvégezni vadászpuskaművesmester-tanfolyamot is, de az egészségügyi helyzet miatt nem kezdődtek meg a foglalkozások Csongrádon, a leghamarabb talán majd ősszel indulhat ez a képzés.

– A vadászpuskaműves-­vizsgára egy komplett vadászfegyvert kellett összeállítani, s azt a mesterdarabot le is kellett vizsgáztatni, hogy valóban alkalmas vadászati célokra. A díszítés nem annyira tartozik bele egy mesterdarabba, de egy exkluzív, luxus vadászfegyver csúcsa, hogyha fém- és csontberakás is van rajta.

Az álmom az, ha elindul majd a mesterképzés, az én mesterdarab fegyveremen lesz majd a fémen fémberakás, a fán fém- és csontberakás, valamint faragás.

– Amilyen technikák csak léteznek a fegyver díszítésében, azt mind szeretném felhasználni. Olyan fegyvert szeretnék majd készíteni, hogy az unokám unokája is megemlegesse majd, hogy a nagyapja készítette.

Forrás: SZON
0
0
0
s2smodern
powered by social2s