vertes faultetesA Vértesi Erdő Zrt. négy erdészeti igazgatóságánál májusban lezárultak a 2019/2020-as tervezett erdőfelújítási és -telepítési munkák.

Összesen több mint 1 millió, az új telepítések során 318 000 csemetét ültettek.
Az erdőtársulások rendkívül változatosak a Vértes- és a Gerecse-hegységben. A természeti tényezőkhöz sokszor párosulnak a szélsőségek: az aszály, a hirtelen lezúduló csapadék, a rovarok „támadásai.”

A Társaság a 2019-es őszi és 2020-as tavaszi erdősítési szezonban 60,5 hektár erdőtelepítést végzett, mintegy 318 000 csemetét ültettek. A meglévő erdőterületeken a 2019/2020-as erdősítési szezonban mintegy 220 hektáron újult meg az erdő. Ehhez az erdészetek 1 millió 50 ezer csemetét ültettek el és 340 mázsa makkot vetettek el.
Gerecsei Erdészeti Igazgatóság: Dunaalmás és Tata határában mintegy 30 hektárnyi új erdőt telepítettek, mintegy 166 ezer csemete került a földbe. Ezzel párhuzamosan zajlottak a különböző szakmai okokból történő fafajcserés erdősítések is. A Tatabányához tartozó Körtvélyespusztán pusztuló lucfenyves helyére, míg Tarján és Tata községhatárban elöregedett tölgyesek helyére kerül fiatal tölgyes állomány, mintegy 12 hektár területen.

Észak-Vértesi Erdészeti Igazgatóság: A Vértes északi részén, Pusztavámon 4,2 hektár új erdőt hoztak létre. A mélyszántással előkészített talajba 21 ezer csemetét ültettek el. Ugyanitt, a Homokszőlők elnevezésű területen pusztuló, összetört fenyves helyét lombos őshonos fafajokkal alakítják át.
Síkvidéki Erdészeti Igazgatóság: A Győr-Tatai teraszvidéken is zajlanak a munkák. Bábolna és Tárkány községhatárokban 25 hektár új erdő került telepítésre. Az igazgatóság működési területének központi részén Kisbér községhatárban pusztuló fenyves helyére cser főfafajú erdősítéssel térnek vissza.
Dél-Vértesi Erdészeti Igazgatóság: Vértesboglár határában télen egy 70 éves, pusztuló feketefenyő-állományon hajtottak végre felújítást, ami mintegy 2,4 hektáron természetes úton őshonos cser fafajjal újult fel. A csemeték a fakitermelés során sem szenvedtek károsodást.


Ősszel várható majd a folytatás
Jelenleg az erdőgazdálkodás az egyetlen hazai ágazat, amely szénelnyelő, vagyis a szénforgalma negatív. A magyar erdők évente 4-5 millió tonna szén-dioxid egyenértéknek megfelelő üvegházhatású gázt kötnek meg, ami jelenleg az országos kibocsátás 7-8 százalékát ellensúlyozza. Folytatásként a következő időszakban még további 48 hektár új erdő telepítését tervezi a Társaság 2020 őszén és 2021 tavaszán.

Forrás: Vértesi Erdő Zrt.