rendorsegEngedély nélkül lőtte ki a szarvasbikát, 600 ezer forint kárt okozott a Zalaerdő Zrt.-nek az a maróci férfi, aki ellen nemrég emeltek vádat.

A megyei főügyészség sajtószóvivője, dr. Pirger Csaba által ismertetett, nemrég vádemelésig jutott történet eseményei 2020. január 11-én zajlottak Maróc külterületén. A faluban élő 35 éves férfi a hasonló korú kiscsehi, valamint a négy évvel fiatalabb becsehelyi társával ment ki a borospincéjéhez, és magával vitte az engedéllyel tartott vadászpuskáját, mert a környéken vadat akart lőni. A három férfi a napot a hegyen töltötte, este hét óra körül indultak haza.

A házigazda a közelben gímszarvasbikát vett észre, amit egyetlen lövéssel leterített. Az orvvadász az állatról levágta a combokat, két lapockát és a karajt, majd a 35 kiló szarvashúst hármasban zsákba csomagolva visszavitték a pincébe, hogy majd később megosztoznak rajta. Erre azonban már nem került sor, mert másnap nyomozók tartottak kutatást a pincében.

A nyomozók lefoglalták a szarvashúst, amit kiadtak a vad tulajdonosának, a Zalaerdő Zrt.-nek, de akkor már emberi fogyasztásra alkalmatlan volt, meg kellett semmisíteni. A vad elejtésével a Zalaerdőt 600 ezer forint kár érte. A rendőrök a maróci pincében lefoglaltak egy 8 mm kaliberű, házilag összeállított hadi puskát, egy 16-os kaliberű, belga gyártmányú, dupla csövű sörétes vadászpuska csövét, valamint az egyik férfi lakóhelyén találtak 91 darab 0.22 Long Rifle céllövő töltényt, valamint három darab 7,62-es pisztoly-géppisztoly töltényt.

A házilag összeállított puska lőfegyvernek, a puska csöve lőfegyveralkatrésznek, a lefoglalt töltények lőszernek minősülnek, de engedéllyel nem rendelkeztek ezek tartásához, a maróci férfi pedig nem volt vadásztársaság tagja, így a szarvas elejtésére sem volt jogosult.
A Nagykanizsai Járási Ügyészség lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés, valamint lopás bűntette miatt emelt vádat az ügyben.

Forrás: Zaol