Nyomtatás
Találatok: 761
automata vadetetoFeketeerdőtől Károlyházáig, Kimlétől Héderváron át Dunaszigetig felügyel a Szigetköz Vadásztársaság több mint tizenhatezer hektárnyi területet.

A nyolc telepített automata takarmányadagoló nagyban megkönnyíti a hivatásos vadászok munkáját – mutatta Szitás Attila. Az állatok megszokják, hogy egy adott helyen mindig találnak élelmet. A napelemes példányok mellé ráadásul több helyre éjjellátó kamerákat is felszereltek, amelyeket vadmegfigyelésre használnak.

Főleg az erdősült területeken jellemző az utóbbi időben, hogy sokan futnak vagy szabadon engedik séta közben kutyájukat a vadászterületen. Ezzel zavarják az állatok nyugalmát és a mozgásukat is befolyásolják. A Szigetköz Vadásztársaság folyamatosan figyelemmel követi az állatállomány mozgását, ráadásul az automata etetők mellé felszerelt éjjellátó kamerák is segítenek a nyomon követésben.

– Az etetők többsége akkumulátorral működik, de vannak napelemes etetők is. Be lehet állítani, hogy mikor szórja ki az állatoknak a takarmányt. Olyan elven működik, mint a műtrágyaszóró, egy kis motor hajtja. Most, a nyári időszakban este hét órakor szórja ki az eleséget – mondta el a Kisalföldnek Szitás Attila hivatásos vadász.

Az etetőkbe csak jó minőségű takarmányt lehet helyezni, havonta nagyjából egy mázsát. Az apróvadak, az őzek, a szarvasok, a vaddisznók is ide járnak enni. Az etetők kialakítása óta már megtanulták, hol találnak élelmet maguknak, az erdők mely részére kell menniük, ha éhesek.

– Megszokja a vad, hogy egy adott helyen mindig, nyugalomban talál magának friss élelmet. És nekünk, hivatásos vadászoknak is egyszerűbb a dolgunk, mert nem kell mindennap etetnünk. Az is érdekes – ami a kamerafelvételeken megfigyelhető –, hogy egyszerre több konda rivalizál egymással az ételért. Az nyer, aki korábban érkezik az etetőhöz – fogalmazott a vadász. Hozzátette: a vaddisznók és a szarvasok nem helyhez kötöttek, tehát több etetőhöz is visszatérhet ugyanaz a vad. Úgy, ahogy az sem törvényszerű, hogy a legközelebbihez megy oda az állat. Sok mindentől függ, például hogy éppen merre jár az erdőben, milyenek a körülmények, vannak-e arra sétáló emberek.

Az automata etetők nem igényelnek karbantartást, csak az akkumulátort kell cserélni bennük, illetve a friss és jó minőségű takarmányt kell az edényekbe helyezni. A társaság táblákkal is figyelmezteti a lakosságot, hogy a vadászterületen a kutyákat szigorúan pórázon szabad csak sétáltatni, de sokan nem veszik komolyan a kérést. Csapdakihelyezéskor is mindig úgy helyezik el a kelepcéket, hogy a kutyák hosszú pórázon se tudjanak belemenni.

Forrás: Kisalföld