jovo nemzedekAz évek óta kiválóan működő ifjúsági nevelés a Baranya megyei Martonfán egy olyan központban folytatódhat, amely méltó hely a jövő nemzedékének neveléséhez, oktatásához, továbbá helyt ad a vadászati kultúra fejlesztéséhez kapcsolódó eseményeknek, rendezvényeknek, továbbá kinológiához – vadászkutyák képzéséhez és vizsgáztatásához – és ifjúsági táborok megtartásához is.

A beruházás az „Egy a természettel” Nonprofit Kft., az Országos Magyar Vadászkamara, továbbá a Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. támogatásával közel 27 millió Forintból valósult meg.

Az ünnepélyes átadás a Baranya Vadászkürt Együttes szignáljával kezdődött, majd köszöntőt mondott Bors Richárd, az „Egy a Természettel” Nonprofit Kft., Vadászati és Természeti Világkiállítás szakmai igazgatója, dr. Jámbor László, az Országos Magyar Vadászkamara elnöke és Agyaki Gábor, az Országos Magyar Vadászkamara Baranya Megyei Területi Szervezetének elnöke.

Bors Richárd, a 2021-es világkiállításért felelős kormánybiztos, Kovács Zoltán szavait tolmácsolta a jelen lévők felé. Hangsúlyozta, hogy „az ifjú vadászok utánpótlásának jelentősége talán soha nem volt olyan fontos, mint napjainkban”. A fiatalok megszólítása kiemelt fontosságú, hiszen ők, azon jövő nemzedéke, akik a szintén felelős vadászat és vadgazdálkodás részeseivé válhatnak, így nem mindegy az értékek, információk átadása.

Éppen ezen okból, a 2021-ben megtartásra kerülő világkiállítás szervezési munkáiba is bevonják a fiatalokat, hiszen a társadalmi szemléletformálás kiemelt cél. Ahogy Martonfán, úgy az ország más területén is támogatták és támogatják az ifjúsági központok fejlesztéseit.

Továbbá kiemelte, hogy a világkiállítás Budapesten és négy kiemelt vidéki helyszínen, Keszthelyen, Gödöllőn, Hatvanban és Vásárosnaményban valósul meg, valamint a központi rendezvény csaknem 70 ezer négyzetméteren valósul meg a Hungexpo területén, ahol hazai-, nemzetközi-, civil és szakmai szervezetek is bemutatkoznak majd.

Az Országos Magyar Vadászkamara elnöke, dr. Jámbor László, a Kiemelt Kamarai Célokból is megvalósult beruházást példaértékűnek nevezte, amely magas minőségben, emberléptékű, fenntartható módon tud hozzájárulni a természet és a vadászat iránt érdeklődő fiatalok neveléséhez. Hangsúlyozta, hogy a Vadászkamara egyik kiemelt célja a fiatalok megszólítása, amelyet alátámaszt az a tény is, hogy az elmúlt alig három évben több mint 300 millió forintot fordítottak a megyei szerveztek által szervezett ifjúsági programok lebonyolítására, a fiatalok nevelése, oktatása céljából szervezett programokra és az őket szolgáló létesítmények fejlesztésére.

Az Országos Magyar Vadászkamara Baranya Megyei Területi Szervezetének elnöke, Agyaki Gábor, mint házigazda köszöntötte a meghívottakat és elmondta, hogy az elmúlt évek során egyre nagyobb igény mutatkozott a létesítmény fejlesztésére, hiszen a központ igen magas kihasználtsággal működik. Főként a nyári hónapokban egymást érik az ifjúsági vadásztáborok, programok, amelyek nagyban hozzájárulnak az ifjú vadászok képzéséhez. Az elnök azt is kiemelte, hogy az ő személyében az 1971-es világkiállítás mély nyomot hagyott és reméli, hogy a martonfai fejlesztéssel ők is hozzá tudnak járulni a 2021-es világkiállítás színvonalához.

A köszöntőket követően a nemzeti színű szalag átvágására került sor, majd Agyaki Gábor néhány szóban bemutatta a létesítményt, amelyet a jelen lévők meg is tekinthettek.

Forrás: OMVK Baranya