Nyomtatás
Találatok: 601
fiatalitas vadaszAz átlagéletkor sok helyen megközelíti a hatvan évet. Az Országos Magyar Vadászkamara adatai szerint Somogyban összesen 3614 vadász van, egyharmaduk hatvan év feletti.

Húsz évvel ezelőtt mintegy negyvenötezer vadászt tartottak nyilván Magyarországon, a legfrissebb adatok szerint jelenleg hatvanöt és félezren vannak. A létszám évről évre nő, ám a korfa egyre inkább az idősebb korosztály felé tolódik el.

– Én a hetvenkét évemmel elég fiatalnak számítok – kezdte viccesen Meiszterics János, a Tapsony és Vidéke Petőfi Vadásztársaság elnöke. – Sajnos eléggé elöregszik a vadásztársadalom. Ennek persze több oka van. Egyrészt a vadászat nem olcsó, másrészt a mostani menedzserszemléletű generációnak sokat kell dolgoznia, ezért kevés a szabadidejük és ott van még a távolság is. A mi vadásztársaságunk jó része más megyéből származik. Van alföldi tagunk, budapesti, székesfehérvári, szentesi, de fiatal szlovákiai magyar is.

A Tapsony és Vidéke Petőfi Vadásztársaságnak hetvenkettő tagja van, ebből aktívan húszan vadásznak, többségük ötven és hetvenöt év közötti. Próbálják fiatalítani a csapatot, de ez egy nagyon lassú folyamat. Meiszterics János kiemelte: társaságukra jellemző, hogy apáról fiúra „száll” a vadászat szeretete, azonban mostanában megjelentek olyan tehetős fiatalok, akiknek a felmenői között nem volt vadász. – Nekünk ezekre a fiatalokra is szükségünk van – folytatta Meiszterics János. – Egy a lényeg, hogy jöjjön vadászni, tartsa be a szabályokat, fizesse be a tagdíjat és persze érezze jól magát. Évente mi 640 vaddisznót és mintegy négyszáz szarvast lövünk, ehhez fiatalok kellenek, nem pedig öregek – fogalmazott. Meiszterics János hozzátette: az újgazdag vadászok többsége alázatos, de olyan előfordult már, hogy fegyelmit adtak valakinek, mert nem tartotta be a szabályokat.

Sárhegyi Ottó, a Surján-Kapos Völgye Vadásztársaság elnöke megkeresésünkre elmondta: negyvennégy tagjuk van, az átlagéletkor pedig jelenleg 56 év. Sokat dolgoznak azért, hogy fiatalítsák a társaságot, nemrég vettek fel több harminc év körüli vadászt is. – Vannak olyan tagjaink, akiknek a felmenői között nem volt vadász – fogalmazott érdeklődésünkre Sárhegyi Ottó. – Ha van lehetőségünk új embereket felvenni, akkor igyekszünk a fiatalok közül válogatni. Szükségünk van rájuk, mert jobban részt tudnak venni a vadkárelhárításban is, s az idősebbekhez képest többet járnak ki a területekre.

– Nálunk egyáltalán nem előny az, ha valaki dúsgazdag – folytatta Sárhegyi Ottó. – A jelentkezőket megpróbáljuk leinformálni és csak azután döntünk a felvételükről. Az az elsődleges célunk, hogy a társaságnál továbbra is nyugalom és rend legyen. Szerencsére nincsenek botrányos viselkedésű vadászaink és nem is akarjuk felhígítani pénzzel a társaság morális helyzetét – tette hozzá Sárhegyi Ottó.

A helyzeten javítandó, a somogyi vadásztársaságok különféle programokat és nyílt napokat is rendeznek azért, hogy minél több fiatal megszeresse a vadászatot.

Mindent megtesznek a fiatalokért

A Surján-Kapos Völgye Vadásztársaság minden évben megszervezi a majálist, idén azonban a járvány miatt elmaradt. A korábbi években a társaság hatvan százaléka vett részt ezen. A vadászmajálison a fiatalok megismerkedhettek az idősebb vadászokkal és a társasággal is. A Tapsony és Vidéke Petőfi Vadásztársaság pedig „bemutató” napot szokott szervezni. Meiszterics János elmondta: ilyenkor a hivatásos vadászok megmutatják a vadászházat és a különféle ingatlanokat és a vadászterületet. Legutóbb két nappal ezelőtt mutatták be a területüket egy Somogyból elszármazott, jelenleg Budapesten élő fiatalnak – tette hozzá a Tapsony és Vidéke Petőfi VT elnöke.

Forrás: Sonline