Nyomtatás
Találatok: 616
vadaszvizsgaA tanfolyamon a lehető legszélesebb körű ismeretekhez jutnak a jelöltek. Az Országos Magyar Vadászkamara saját hatáskörben kérte a veszélyhelyzet kihirdetésekor a megyei szervezeteket, hogy a vadászvizsgákat függesszék fel.

– Nem gondoltuk, hogy ilyen hosszúra fog sikerülni a kényszerpihenő. Június elején aztán megkaptuk a zöld lámpát, így újraindulnak a vadászvizsgák és természetesen a vadászvizsgára felkészítő tanfolyamok is – tájékoztatta szerkesztőségünket Fazekas Gergely, az OMVK Szabolcs-Szatmár-Bereg megye Területi Szervezetének titkára. – Szükség is van rá, hiszen sokan szeretnének vadászni. Mivel a vizsga előfeltétele a felkészítő tanfolyam elvégzése, így nem mindegy, hogy milyen minőségűek ezek a kurzusok.

A megyei vadászszövetség tanfolyamai magas színvonalon készítik fel a hallgatókat.

– A vizsgán egyértelműen megmutatkozik, hogy az oktatók csak elmondták a tananyagot a hallgatóknak, vagy rámutattak a fontos összefüggésekre is. Nagyon nem mindegy, hogy a jelöltnek magának kell felismernie a szabályok alapját adó rendszereket, vagy erre az oktatók hívják fel a figyelmet.

– Szabad legyen egy friss, alig egyhetes vizsgatapasztalatot megosztanom az olvasókkal. A megyei vadászszövetség által szervezett felkészítő tanfolyam tizenhárom hallgatójából tizenkettő vette sikeresen a vizsga akadályait, méghozzá igen meggyőző eredménnyel. A golyós fegyverrel huszonegy köregység a megfelelt szint, itt közel 26,7 köregység lett a csoport átlaga. A koronglövészeten a megfelelt szint a hat találat. Itt a vizsgázók átlag 7,8 korongot találtak el, de volt olyan vizsgázó, aki tizenkét találattal húzta be a vizsgarészt. A teszten átlagosan hat hibát vétettek a megengedett tízzel szemben a vadászjelöltek. Sőt volt, aki az ötven perc rendelkezésre álló idő helyett tizennyolc perc alatt hibátlan tesztet írt.

A vadászati idények és fajfelismerési rész szokott mumus lenni, de itt mindössze egyetlen vizsgázó vérzett el.

– A szóbeli felelet mondhatni felteszi az egész napos vizsgára a koronát. Már akinek sikerül, mert volt már nem egy olyan eset, amikor a legutolsó kérdéssel kellett pótvizsgára utasítani a jelöltet. A mostani vizsgán szerencsére erre nem volt szükség, a hallgatók magabiztosan adták vissza a tanultakat. Biztosak vagyunk benne, hogy a most indult tanfolyam is hasonló színvonalon fogja a jelentkezőket felkészíteni.

Felkészülni a szokatlanra

– Hiba volna azonban azt gondolni, hogy a vizsga teljesítéséhez elegendő, ha becsülettel végigüli a leendő vadász a tanfolyamot.

Igencsak sok és sokrétű az anyag, amiben otthonosan kell mozogni majd a vizsgán.

Így aki nem fordít kellő időt az otthoni felkészülésre is, az keserű szájízzel fog távozni a vizsgáról. Az egész napos idegfeszültség, az esetenként mostoha időjárás is sokat kivesz a vizsgázókból. De ez nagyon is jól van így, hiszen pontosan ez fog történni majd a nagybetűs vadászatokon is. Ott is tudni kell koncentrálni, és esőben, hóban is helyesen kell dönteni a felmerülő helyzetekben.

– A tanfolyam éppen arról szól, hogy a lehető legszélesebb körű ismeretekhez jussanak a jelöltek, ismerjék meg ne csak a szabályszerű helyzeteket, hanem azokat is, melyekből baleset származhat. Csak így várható el, hogy egy újszerű vadászati szituációban vagy esetleg szokatlan körülmények között is mérlegelni tudjanak egy-egy lövés leadása előtt az ifjú vadászok – tette hozzá Fazekas Gergely.

Forrás: Szon