Nyomtatás
Találatok: 449
gyerektaborIdén egy vértesi útvonallal is bővült – az országosan összesen kilenc útvonallal rendelkező – Erdei Vándortábor-sorozat.

A gyalogos vándortáborokba általános iskolás felsős, illetve középiskolás gyerekek jelentkezését várják minden évben, akik hazánk természeti, kulturális értékeivel és a szabad ég alatti létformával ismerkedhetnek meg.

– Júniustól egészen augusztus közepéig nyolc turnusban várja a diákokat a Vértesi Erdő Zrt. az Országos Erdészeti Egyesület szervezésében induló vértesi gyalogos vándortáborokba. A nyár legzöldebb hetében egy – a vándorlásra elegendő ruhával megpakolt hátizsákkal – Mórtól egészen Oroszlányig jutnak el a vándorok, közben pedig három táborhelyen pihenhetnek meg – árulta el Varga Csilla táborvezető.

Mórról egy csaknem tíz kilométeres túrával éri el a maximum negyven fős csoport az első táborhelyet, a Csuka-forrást. A szállásfoglalás után a közeli Csuka-tó élővilágát derítik fel, másnap a Csókakői várnál tesznek harminc kilométeres körtúrát. A harmadik napon a következő táborhelyen, Szentgyörgyváron várják a sátrak a gyerekeket, ahol a környező bányatavak mellett a Vértes erdős síkján álló Gerencsérvárat is meglátogatják.
A vándortábor utolsó letelepedési helyszíne a Gánt közelében fekvő Kőhányás, ahol egy körtúrával útba ejtik a gesztesi várat, a Szent Vendel-emlékhelyet, valamint a Kitelepítettek emlékművét is. A táborbontás napján, akik még nem elégítették ki kíváncsiságukat, meglátogathatják az Oroszlányban található Bányászati Múzeumot és a majki Kamalduli Remeteséget is.

A vándorok a természet közelségének élménye mellett a környezettudatossággal is jobban megismerkedhetnek: a táborhelyek közötti felszerelést a környezetszennyező gázokat kibocsájtó autók helyett maguk a táborozók viszik. Ez a minimalista életszemléletre is megtanítja őket, hiszen aki jót akar magának, az helytakarékosan pakolja meg a zsákját.

Természetesen a körtúrás napokon a résztvevők a táborhelyeken hagyhatják csomagjaikat, így nem minden nap kell cipekedni, van lehetőség a lazításra. A tábor végén a megfáradt vándorok egy fát ültetnek az erdészek segítségével, évtizedekre emléket hagyva maguk után és ezzel együtt gondoskodva az erdők jövőjéről is.
Túlélőtábor

– A gyerekek teljesen elszakadnak az internet világától – meséli Varga Csilla útvonalfelelős. A vándortábor egyesek számára igazi túlélőtábor, vannak akik most alszanak először sátorban. A nomád jelleget hangsúlyozza, hogy a táborhelyek közül a Csuka-forrásnál sem áram, sem vezetékes víz nem áll rendelkezésre. A lebonyolítás biztonságát azonban a helyi állami erdőgazdaságok turisztikai infrastruktúrája garantálja: minden táborhelyen van mosdásra alkalmas egység. Az útvonal nem érint falvakat és városokat, így az egy hét alatt a gyerekek csak az erdőt látják. Kárpótolja őket a növény-, és állatvilág, amit a vándortábor ideje alatt megfigyelhetnek.

Forrás: Kemma