vav vizsgaIdén is az Ősi Sárrét Vadásztársaság adott otthont a megyei vadászati alkalmassági vizsgának (VAV), ahol 2020. július 11-én a rekkenő hőség ellenére mind a hét induló kutya sikeresen teljesített.

Surányi Péter tájegységi fővadász szerint fontos mindenkiben tudatosítani: a vadászati alkalmassági vizsga továbbra sem lehetőség, hanem követelmény az apróvadvadászatokon.

Sajnos nagyon nagy az érdektelenség a kutyás vadásztársadalomban a bizonyítvány megszerzésére – mondta el a helyszínen Surányi Péter Balaton-felvidéki tájegységi fővadász. Szerinte ezért egy összehangolt ellenőrzés keretein belül kellene ösztönözni a vadászokat, hogy vizsgás kutyákkal dolgozzanak, és ne tegyék tönkre képzetlen kutyáikkal mások szórakozását az apróvadas vadászatokon.

– Általánosságban elmondható, hogy sörétes lőkészségünkön is lenne mit csiszolni, tehát a sebzések miatt is mindenképp szükség lenne a jól betanított kutyákra. Az ellenőrzéseknek nem a büntetés lenne a lényege, hanem az, hogy rávegyük az ebtulajdonosokat arra, hogy levizsgáztassák kutyáikat. Igyekszünk mindent megtenni, segíteni a vadásztársadalmat, de a többi rajtuk múlik – tette hozzá Surányi Péter.

A szombati vizsgáról elmondta: a forróság miatt szerencsésebb lett volna néhány héttel korábban megtartani a megyei vizsgát, de a koronavírus-járvány közbeszólt. – Bár a körülmények nem voltak a legoptimálisabbak, minden kutya sikeresen teljesített. A lelkesedés egy szűk körben továbbra is töretlen, ám nagyon szeretnénk a megye más területeit is bevonni – mondta el a tájegységi fővadász.

Surányi Péter köszönetet mondott a helyi szervezőknek: Kasza József, az Ősi Sárrét Vt. vadászmestere biztosította a helyszínt, Hári Csaba, a Nádor Vt. hivatásos vadásza pedig a vizsgához szükséges összes eszközt és felszerelést. – Nagyon hálásak vagyunk nekik, ahogy a tájegységi fővadászoknak is, akik közreműködésével sikerült összehozni ezt az időpontot – tette hozzá.

A vadászkutya-teljesítménybírók idén Kovács Lajos és Varga Sándor voltak, a vizsgabizottság elnöke pedig Maróti Béla, megyei Kynológiai Szakbizottság elnöke. – Rendkívüli viszonyok között, 32–33 Celsius-fokban, tűző napon tartottuk meg a vizsgát. Sokat kellett segíteni a résztvevőknek. A vezetők még mindig nem tudják igazán, hogyan kell a kutyáknak segíteni, hogy igazán jól teljesítsenek.

Idén hét kutya indult, egy drótszőrű és két rövid szőrű magyar vizsla volt közöttük. A többi nem magyar fajta ugyan, de szeretünk minden kutyát, amelyik jól dolgozik – mondta el Maróti Béla. Hozzátette, idén sem engedtek volna át egyetlen olyan kutyát sem, amelyek mások vadászatát tönkre tennék. Ahogy Maróti Béla fogalmazott, a cél mindig az, hogy a kutya a gazdájának megfelelően teljesítsen minden egyes alkalommal, és segítse hozzá az apróvadvadászat eredményességéhez.

– Mivel nincs túljelentkezés, ezért marad idő arra, hogy ha elsőre nem is teljesíti a feladatot tökéletesen a kutya, de látjuk a benne rejlő genetikai értékeket, és egyértelmű, hogy a gazda nincs még összhangban vele, esetleg rosszul próbálja a kutyát ösztökélni a munkára, akkor beavatkozhatunk, és segíthetjük a vizsgát. Ez egy különlegesség ebben a megyében, nem sok helyen segítik így a vizsgázókat. Tulajdonképpen mi még a vizsga ideje alatt is tanítjuk a gazdákat. Ezért bátorítok mindenkit arra, hogy nyugodtan jöjjön el – tette hozzá az elnök.

Forrás: OMVK Veszprém