Nyomtatás
Találatok: 468
kozgyules tataAz Országos Magyar Vadászkamara Tatán tartotta meg a 2020. évi Küldöttközgyűlését.

A Hotel Gottwaldban megrendezett ülésen tizenhárom napirendi pont került előterjesztésre és megtárgyalásra, amelyeknek jelentős része választással kapcsolatos témát ölelt fel, ugyanis dr. Jámbor László elnök tájékoztatta a jelenlévőket, hogy lemondott a Pénzügyi-Gazdálkodási Bizottság elnöke dr. Bodnár József úr. Így Jelölő Bizottság és Szavazatszámláló Bizottság megválasztása, majd szavazás volt szükséges az elnöki pozíció betöltéséhez. Az országos tisztségre Majthényi Lászlót jelölték, akinek személyét már a korábbiakban megtartott Elnökségi ülés keretében is támogatta az Elnökség. Mivel több javaslat a küldöttek részéről nem érkezett, így Majthényi László került a jelöltlistára.

A szabályzatban foglaltak szerint, minden küldöttnek le kellett adnia szavazatát, ezért azok összesítéséig dr. Jámbor László elnök beszámolt az országos küldötteknek a pandémiás helyzet miatt idáig tolt Küldöttközgyűlésen a Vadászkamara 2019. évi szakmai és gazdálkodási tevékenységéről.

A Vadászkamara kiemelt teendői közé volt sorolható a tavalyi évben az Országos Vadgazdálkodási Alap pályázati rendszerének fenntartása, a Kiemelt Kamarai Programok finanszírozása, a hatvani Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeum üzemeltetése, illetve az Egy a Természettel Nemzetközi Vadászati és Természeti Világkiállítás előkészületeiben való közreműködés is.

A gazdasági tevékenységgel kapcsolatos beszámoló vonatkozásában kiemelésre került, hogy a Vadászkamara gazdálkodása a 2019. évben – az elmúlt évekhez hasonlóan – kiegyensúlyozott, okszerű és takarékos volt. Biztosított volt a feladatok stabil kiszolgálása és a nyújtott szolgáltatások színvonalas, szakszerű ellátása. Mindemellett a Vadászkamara Központi Szervezetének bevételei magasabb értéken, kiadásai pedig jóval alacsonyabb értéken realizálódtak, így a 2020. évet kedvezőbb pénzügyi eredménnyel, nagyobb tartalékkal kezdhette meg a Vadászkamara.

A továbbiakban az Országos Vadgazdálkodási Alapot érintő, a Vadászkamara Elnöksége által előterjesztett napirendi pontban foglaltakat Bajdik Péter főtitkár ismertette a döntéshozó grémiummal. Leszögezte, hogy mind a Vadgazdálkodási Bizottság, mind a Vadászkamara Központi Szervezete, mind az Elnökség elkötelezett a Vadgazdálkodási Alap hosszútávú fenntartása mellett. Ugyanakkor az előterjesztett anyagban szerepelt, hogy a koronavírus okozta járványügyi helyzet, valamint a kapcsolódó korlátozó intézkedések okán, különösen a külföldi vadászok vadászati engedélyeinek kiadásából származó bevételek visszaesésével tervezhetetlenné vált a 2020. év pénzügyi eredménye, valamint a 2021. évi kötelezettségvállalások pénzügyi fedezetének alakulása. A Vadászkamara Központi Szervezete minden vállalt, idei évi kötelezettségét teljesítette, akkor is, ha előre látható volt, hogy ez az év végi eredményt rontó helyzetet teremt. Ugyanakkor elsősorban a Vadgazdálkodási Alap pályázati nyerteseit, másrészt a Területi Szervezeteket a járványügyi nehézségek idején igyekezett azzal támogatni a Központ, hogy az idei évben semmilyen kötelezettségtől nem lépett vissza, azok pénzügyi teljesítését határidőben végrehajtotta.

Fentieken túl a jelenlegi helyzetben, a döntően apróvadas vadászterületek, amelyek leginkább használni tudják a Vadgazdálkodási Alap fejlesztési forrásait, az elengedhetetlen kötelező önrész biztosításának feltétele miatt lényegesen kevesebben pályáznának vadgazdálkodási fejlesztésre. Megyei visszajelzések alapján jelentős részük nem önerő igényes fejlesztésekben gondolkodik, hanem azon fáradozik, hogy a költségeit minimalizálja és a vendégvadászok elmaradásából fakadó anyagi nehézségeit áthidalja. Amennyiben a koronavírus második hulláma is megérkezik, úgy a nagyvadas vadászterületek helyzete is teljesen elbizonytalanodik, már most is érezhető a vadászati foglalások visszamondása, külföldi vendégek elmaradása.

A bemutatottak alapján a Küldöttközgyűlés döntött arról, hogy a járványügyi helyzet pénzügyi prognózisai, valamint a megyei javaslatokban megfogalmazottak figyelembevételével az idei évben a Vadászkamara nem helyez forrást a 2021. évi költségvetés terhére a Vadgazdálkodási Alapba, így az idei évben nem kerül kiírásra a Vadgazdálkodási Alap pályázata.

A továbbiakban a főtitkár előterjesztette a hatvani Vadászati Múzeumot üzemeltető Széchényi Kft. törzstőkéjének megemeléséről, valamint a Vadászkamara Alapszabályának elsősorban technikai és elektronikus döntéshozatali eljárást lehetővé tevő módosításáról szóló napirendi pontokat. Ezen előterjesztéseket a Küldöttközgyűlés elfogadta.

A fenti napirendi pontok megvitatása során a Szavazatszámláló Bizottság összesítette a Pénzügyi-Gazdálkodási Bizottság elnöki pozíciójára leadott szavazatokat és a Szavazatszámláló Bizottság elnöke tájékoztatta a jelenlévőket, hogy Majthényi László lett az új bizottsági elnök. A Vadászkamara teljes vezetősége gratulált az újonnan megválasztott elnök úrnak a jövőbeni eredményes és hatékony munkavégzés reményben.

Végül az egyéb napirendi pontok következtek, amelyek során dr. Nádor László, Zala megyei elnök beszámolt a Zala megyében megrendezésre kerülő Országos Vadásznapról is.

A Küldöttközgyűlés a rendkívüli körülmények ellenére ellátta legfontosabb feladatát, meghozta a szükséges döntéseket. Ezúton is köszönet minden országos küldöttnek, aki minden nehézség ellenére képviselte megyéjét és annak vadásztársadalmát!

Forrás: OMVK