Nyomtatás
Találatok: 648
reka favagoHallott már olyan nőről, akinek minden álma az, hogy favágó lehessen?

A 18 éves, Győrságon élő Nagy Rékára tökéletesen ráillik ez. Réka dísznövénykertészeti iskolát végzett, jelenleg egy szalag mellett dolgozik operátorként, de a legfőbb terve, hogy favágóként dolgozhasson.

Már gyerekként is fiúsan gondolkodtam. Amikor hatéves koromban édesapámmal elmentem egy favágóversenyre, álmélkodva néztem a felnőtt férfiakat, hogy mennyire menő, amit csinálnak – emlékezett Réka. – Édesapám alpintechnikás favágással foglalkozik, és amikor elvisz magával munkákra, besegíthetek neki. Persze mindig ott van mellettem, és figyel – mondta a Borsnak a lány.

Az ismerősök furcsán néznek rá, hogy jellemzően nem egy nőies szakmát választ, de ez nem zavarja. A terv az erdészeti és a fakitermelői vizsga, és mellé az alpintechnikai is, mert csak ezután lehet a fára kötéllel felkapaszkodni, és úgy dolgozni.

A favágóversenyek gyerekként nagyon tetszettek, de mára számomra a fával foglalkozás nem a kivágásukat jelenti, hanem a gondoskodást, hogy tovább éljenek. Ez jelentheti a korhadt ágak eltávolítását, vagy azokat, amik balesetveszélyessé váltak. A kedvencem a fenyő és a nyárfa. Az előbbire csak akkor másznak, ha nagyon muszáj, mert gyantás, de az utóbbira gyakran – magyarázta a lány.

Azon a gyerekkori favágóversenyen nagyon sok gépet is kiállítottak, és ragaszkodott hozzá, hogy legalább egy játék motoros fűrészt hazavihessen. Egy jó benzines motoros láncfűrész ára akár 200 ezer forintba is kerülhet. A saját szerszám most még csak tervben létezik, de előbb vagy utóbb a vizsgák után az is meglesz.

Forrás: Borsonline