Nyomtatás
Találatok: 597
farkasNépszavazás lesz Svájcban 2020 szeptember 27-én a farkasvadászatról. A svájci parlament javasolta a vadászati törvény módosítását.

A XIX. században több vadfaj is kipusztult Svájc területéről, mivel nem létezett vadászati törvény és hatékony ellenőrzés. Ezért 1875-ben elfogadták az első vadászati törvényt. A törvényi szabályozásnak köszönhetően több vadfaj is visszatért, mint például a gímszarvas, a zerge és a kőszáli kecske. A jelenlegi svájci vadászati törvényt 1986-ban fogadták el. Abban az időben nem volt farkas Svájc területén. Az első magányos farkas 1995-ben jelent meg, és csak 2012-ben regisztrálták az első farkasfalkát. A farkasok megint Svájcban élnek és szaporodnak.
2019 végére már nyolc különálló farkasfalkát és közel 30 farkaskölyköt regisztráltak. A múlt évben a Svájcban élő farkasok száma már megközelítette a nyolcvanat.

2009 óta minden évben 300 és 500 közötti kecskét és juhot támadtak meg a farkasok. A támadások a kutyával és kerítéssel védett nyájat sem kíméltek. A farkasok lakott települések közelében is megjelentek, ami nyugtalanságot okozott a helyi lakosság körében.

A vadászati törvényen javasolt változtatások lehetőséget adnak a kantonoknak, hogy szabályozzák a farkasok létszámát, ezzel megelőzzék a házi állatok, kecskék, juhok elleni támadásokat. Az is fontos szempont, hogy a farkasok továbbra is távolságot tartsanak, elkerüljék az embereket és a lakott településeket. A kantonoknak jelenleg nincs lehetősége megelőzni a további farkaslétszám növekedést.

Ugyanakkor, a javasolt törvény szerint a farkas továbbra is védett maradna. A kantonok csak bizonyos jól behatárolt esetben adhatnának engedélyt a problémás egyedek kilövésére, és erre csak a kantoni hivatásos vadőr lenne jogosult. Sportvadászok számára az új törvény nem hozna változást.

A farkas kilövésére csak speciális körülmények között lehetne engedélyt kapni.

Olyan régióban, ahol farkasfalka vert tanyát, a kanton kötelessége, hogy tájékoztassa az állattartó gazdákat és az arányosság elvének figyelembe vételével megindokolja a Svájci Konföderációnak, hogy miért van szükség a farkaslétszám csökkentésére.

Ha egy magányos farkas okoz veszteséget az őrzött házi állatok között, akkor a kanton engedélyt adhat a kilövésre. Ez a gyakorlat és lehetőség már ma is létezik. A kanton akkor is elrendelheti egy magányos farkas kilövését, ha veszélyt jelent az emberekre, például ha rendszeresen lakott terület közelében jelenik meg.

A vadászati törvény módosítása csak a farkas falkára és a kőszáli kecskére vonatkozik. A hiúz, a hód, a szürke gém, a nagy bukó továbbra is teljes védelmet élvez. Ezzel szemben a TBC-vel fertőzött hattyúk gyérítése a jövőben lehetséges lesz, ha a svájci parlament ezt szükségesnek látja.

A vadászati törvény módosítását a svájci parlament támogatta. A módosítás mellett szóló érveket itt tették közre német, olasz és francia nyelven: www.admin.ch/loi-sur-la-chasse

A vadászati törvény módosítását ellenzők a következő oldalon sorolták fel érveiket német, olasz és francia nyelven: https://loi-chasse-non.ch/

A kampányban több erdész is megszólalt és ellenezték a törvény módosítását, mert a farkasok jelentősen csökkentik a gímszarvas és őz létszámot a hegyekben, ezzel elősegítve az újulat gyorsabb növekedését.

Forrás: ForestPress