Nyomtatás
Találatok: 509
vaddiszno kozeli nagyAz Országos Magyar Vadászati Védegylet, mint a vadászatra jogosultak érdekképviseleti szervezete azzal a kéréssel fordult az Agrárminisztériumhoz szíveskedjenek elősegíteni, hogy az ASP kártalanítási összegek mielőbb kifizetésre kerüljenek a jogosultak rentábilis működése érdekében.

Megkeresésünkre az Élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkár a következőket válaszolta, kérve, hogy az alábbiakról a vadászatra jogosultakat is tájékoztassuk.

„A hazai vaddisznóállományban jelen lévő ASP elleni védekezés zavartalan, intenzív, folyamatos és céltudatos végrehajtása mindannyiunk érdeke.

Mivel a meghozott intézkedések végrehajtásának legnagyobb terhe jelenleg a vadásztársadalomra hárul, ezért természetesen mi is szükségesnek tartjuk a munkájuk folyamatos végzéséhez elengedhetetlen, számukra megítélt kártalanítási összegek határidőre történő kifizetését. Ugyanakkor azt is látni kell, hogy a vadászati tevékenység finanszírozása nem az állam egyedüli felelőssége.

A tavaszi-nyári hónapokban hazánk három megyéjét minden eddiginél nagyobb madárinfluenza járvány sújtotta. Ennek következtében a kártalanítások forrását adó »Állat-, növény- és GMO-kártalanítás« előirányzaton átmeneti kerethiány lépett fel. Az előirányzaton a Pénzügyminisztérium augusztus végén jóváhagyta a keretemelést, így a kifizetések szeptember elejétől újraindulhattak.

A közeljövőben az ASP kártalanítási összegek nagysága miatt újra szükségessé válhat a keret megemelése, ami ismét néhány hetes fennakadást, csúszást okozhat a kifizetéseknél. A kártalanítás folyósítása, amint az erre elkülönített pénzösszeg a központi »Állat-, növény és GMO kártalanítás« előirányzatból a NÉBIH rendelkezésére áll, egy-két napon belül megtörténik az ügyfelek részére. Minden adminisztratív és pénzügyi probléma ellenére az idei évben az eddig beérkezett 5,5 milliárd (5575 millió) forint igényből 4,5 milliárd (4572 millió) Ft került kifizetésre, mely véleményem szerint a sajnálatos késések ellenére is jelentős segítség a vadászatra jogosultak gazdálkodásában.

A NÉBIH költségvetési igazgatóságához naponta több száz, a vadászatara jogosultak számára megítélt, ASP-hez kötődő kártalanítási határozat érkezik az ország összes megyéjéből. Ennek feldolgozása hatalmas terhet jelent az igazgatóság dolgozói számára. Kérjük annak a kérésnek a vadásztársadalom felé történő tolmácsolását, hogy ne érdeklődjenek naponta telefonon a kártalanítás állásáról, mert az az ügyintézők érdemi munkájának akadályozását, a kifizetések további csúszását vonhatják maguk után.

Kérem tolmácsolják a fenti információkat a vadászatra jogosultak felé, akik eddigi felelősségteljes munkáját köszönjük és arra a továbbiakban is számítunk!”

Forrás: OMVV