prof farago sandor kituntetesA Vadászati Kultúra Ünnepén és a IX. Festetics Trófeaszemle megnyitóján adták át az idei Festetics Kulturális Örökség Díjat, amelyet Lakatos Ferenc mecénás alapított a Helikon Kastélymúzeum támogatásával, s azt minden évben egy olyan tekintélyes személynek ítélik oda, aki sokat tett a vadászati kultúráért, a Festetics kulturális hagyaték és szellemiség megóvásáért.

A díjat 2020-ban prof. Dr. Faragó Sándor a Soproni Egyetem emeritus rektora kapta, amelyet az alapító Lakatos Ferenc és Pálinkás Róbert a Helikon Kastélymúzeum igazgatója adták át.

A díjátadás előtti laudációban Pálinkás Róbert elmondta:

Faragó Sándor professzor úr a Soproni Egyetem emeritus rektora és intézeti igazgatója, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, számos hazai és nemzetközi szervezet és bizottság elnöke és vezetője, a Nemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács Apróvad Bizottságának korábbi alelnöke. Elhivatott kutatója a hazai túzok- és vízivadállományoknak. Kutatása során a Festeticsek hitbizományi területeit is kutatja.

Megyénk életében a sohollári vadásznapok alkalmával sok éve avatja a jövő zalai vadászait és útra bocsátó gondolataival neveli a szakma szeretetére és tiszteletére. Elhivatott kezdeményezője és alapítója az idei évben Balatongyörökön avatott gróf Széchenyi Zsigmond szobornak. Hazai és nemzetközi hírű szaktekintély. Kezdetektől a Festetics Trófeaszemle pártolója, előadója.”

A díjazott László Péter szobrászművész „Őzbak” c. szobrát kapta a díj nevének feliratával és évszámával.

Forrás: emk.uni-sopron.hu