Nyomtatás
Találatok: 448
gimszarvas illusztracioA hazai erdők legnagyobb és legszebb agancsú, és ezért legértékesebb szarvasai idén nagyobb biztonságban érezhetik magukat.

Egy-egy nagy trófea megszerzése milliókba is kerülhet. Ezt elsősorban a külföldi bérvadászok engedhetik meg maguknak, akik a járvány miatt kénytelenek kihagyni az idei szarvasbőgést. Legalábbis azok, akik nem akarják kijátszani a szabályokat.

Az Országos Magyar Vadászkamara mindent megtett azért, hogy a határzár ellenére beengedjék a külföldi vadászokat. A szervezet véleménye szerint „a külföldi bérvadászok fogadása a járvány szempontjából nem jelentett volna komoly kockázatot”. A lobbitevékenység azonban nem hatotta meg a döntéshozókat, szerdán eldőlt, hogy nem tesznek velük kivételt.

A vadászkamara nem véletlenül tett ekkora erőfeszítéseket. A vadászat évi több mint 25 milliárd forintos üzlet Magyarországon, és ebből hatmilliárd származik a külföldiektől. A koronavírus ezt az ágazatot is nehéz helyzetbe hozta.

„A vadászkamara számolt utána, hogy amennyiben csak a tavaszi bevételkieséssel számolhatunk, az körülbelül egymilliárd forintot jelenthet, de hogyha az egész vadászati évre, jövő február végéig hasonló korlátozások maradnak érvényben, akkor akár nyolcmilliárd forintról is beszélhetünk” – nyilatkozta az Euronewsnak Földvári Attila, Országos Magyar Vadászati Védegylet főmunkatársa.
Nem mindenki tartja be a szabályokat

A szakma szerint attól nem kell tartani, hogy a kevesebb vadász miatt például vaddisznók szaladgálnak majd Budapest utcáin. A 3500 magyar hivatásos vadász igyekszik kordában tartani a vadállományt. Legfeljebb inkább a kisebb állatokat lövik ki, az igazán pompás állatok pedig megmaradnak jövőre.

„Ez nem olyan, mint a tavaszi eperszezon, hogy ha az megérik, utána nem tudunk vele mit kezdeni. A szarvas jövőre is föl fogja rakni a csodálatos trófeáját. Bízunk benne, hogy a vírus jövőre már nem fog tombolni, és akkor a külföldi, vagy akár a belföldi vadászvendégek el tudják ejteni” – mondta Szentpéteri Sándor, az Agrárminisztérium erdőkért felelős helyettes államtitkára.

A Magyarországra tartó vadászok beutazását az akadályozza meg, hogy a bérvadászat az ORFK szerint nem számít gazdasági tevékenységnek. Ezt a megkötést azonban több módszerrel, például egy egyszerű alkalmi munkaszerződéssel is ki lehet kerülni. Az Euronewsnak több névtelen forrás is megerősítette, hogy ez egyáltalán nem példa nélküli, és bár sokkal kevesebben, de ezekben a napokban is érkeznek külföldi vadászok Magyarországra.

Forrás: Euronews