vadaszat a muveszetbenAz Egy a Természettel Nonprofit Kft. támogatásával valósult meg a „Vadászat a művészetben, művészet a vadászatban” című, október 15-én megnyílt kiállítás, a 2021-es vadászati világkiállítás részeként.

A rendkívül színes és mindenre kiterjedő tárlat a Herendi Porcelán Manufaktúra Viktória Márkaboltjának galériáján kapott helyet.

A kiálltáson felsorakozik az összes vadászható hazai vadfaj preparátuma, megemlékeznek a vadászati kultúra jeles képviselőiről, bemutatják a hagyományos vadászati módokat, és a varázslatos porcelánban testet öltött vadfajok mellett helyet kapott egy 16 ezer éve elhullott gímbika agancsa is.

Közel tíz éves az együttműködés a Herendi Porcelán Manufaktúra Zrt. és a Veszprém Megyei Vadászkamara között. Ez a kiállítás ismét egy sikeres összefogás példája – mondta el az ünnepélyes megnyitón Pap Gyula. A Veszprém Megyei Vadászkamara elnöke ismertette, a tárlaton egyebek mellett bemutatják a hazai vadfajokat, és nagyjaink, Fekete István vagy Széchenyi Zsigmond mellett olyan ma élő legendákról is olvashatunk, mint Nyulász István vagy Rakk Tamás. – Számos művészeti alkotással is találkozhatnak az ide látogatók. Úgy gondolom, ez a kiállítás is méltó része azon küldetésünknek, mely az ifjúság megközelítését, elérését, nevelését tűzte ki célul – tette hozzá. Pap Gyula kitért arra is, hogy szeretnének a helyszínre hívni minél több gyereket és csoportot, a későbbiekben pedig vándorkiállításként minél több településre eljutni, akár a megyén kívülre is.

Simon Attila, a Herendi Porcelán Manufaktúra Zrt. vezérigazgatója beszédében kiemelte, amellett, hogy a manufaktúra egy gazdasági társaságként működő sikeres vállalkozás, kulturális missziót is hordoz, mely az értékteremtés, az értékmegőrzés és értékátörökítés gondolatiságában ragadható meg. Hozzátette, a kamarával való kapcsolat nem csak egyszerű együttműködés, már baráti kapcsolat is.

Jámbor László, az Országos Magyar Vadászkamara elnöke megköszönte a megyei kamara vezetőségének és munkatársainak azt az áldozatos munkát, melyet az elmúlt években a megyei vadászokért és az egész magyar vadásztársadalomért tettek. – Rendkívül sok programot szervez a Veszprém Megyei Vadászkamara, és bár minden megyében komoly munka folyik, ez a kamara mindenben az élen jár, nem csak a programok számát, hanem azok sokszínűségét minőségét és egyediségét tekintve is – emelte ki Jámbor László. Külön köszönetet mondott Pap Gyulának, aki kezdeményezte az Ismerd meg a vadászokat! program elindítását, és ki is dolgozta az ehhez szükséges első szakmai anyagot. Mint mondta, ehhez a programhoz szervesen kapcsolódik a most megnyílt kiállítás is, hiszen segít abban, hogy a fiatalokkal megismertessük és megszerettessük természetet, illetve bemutassuk nekik a vadászathoz és a vadgazdálkodáshoz kötődő hagyományainkat.

Jámbor László kitért arra is, hogy miután több településen bemutatják a Vadászat a művészetben, művészet a vadászatban című kiállítást, a tárlat végleges helyét a megyei kamara veszprémi központjában kialakított ifjúsági centrumban kapja meg. – Egy grandiózus célt tűztünk magunk elé: 2022-ig, tehát a kamarai ciklus végéig azon megyei szervezeteinknek, melyek arra igényt tartanak, anyagi segítséget nyújtunk ifjúsági centrumok kialakítására. Ezekben a centrumokban minden infrastruktúra, minden adottság meglesz ahhoz, hogy foglalkozhassunk a fiatalokkal – jelentette be az elnök. Hozzátette: „ahhoz, hogy tartalmas, hosszútávú eredményeket érjünk el, szükség van az érintettek összefogására, együtt gondolkodására, melyre kiváló példa a most megnyílt kiállítás”.

Forrás: OMVK Veszprém