Nyomtatás
Találatok: 611
hajtasA pótmama figyelmeztetni tudja a kicsiket mind a szőrmés, mind a szárnyas ragadozókra.

Ha a naptár az emberes hónapokat mutatja, a vadászok előveszik sörétes fegyverüket, megszámlálják, mennyi 8-as, 10-es lőszer van a fegyverszekrényben, s készülnek a szezon első fácán-, valamint mezeinyúl-vadászatára. Egy kicsit nosztalgikus és idillikus a bevezetőm, de tény: október elsejével elkezdődött az apróvad vadászata.

Sikerül-e visszavadászni?

Tóth Attila, az ópályi Hőnig István Vadásztársaság elnöke és társai azzal a módszerrel igyekeznek a vadászandó fácánok számát növelni, illetve a vadászat sikerét biztosítani, hogy napos koruktól nevelik a fácáncsibéket. Nem ez az általános, de ők azt az utat járják, hogy pulykakotlósokra bízzák a csibék védelmét és nevelését. A nem is olyan régen háziasított pulykakotlós még magában hordozza mindazt, amivel védelmezni, figyelmeztetni tudja a kicsiket mind a szőrmés, mind a szárnyas ragadozókra. Közben olyan szabadon mozognak a többhektáros területen, mintha ott látták volna meg a napvilágot.

Időben teszek egy nagy ugrást, és máris a vadászatról kezdünk el beszélgetni, hiszen a madarak már régen nem a kotlósok felügyelete alatt vannak, már régen a szomszédos erdőben, kukoricásban, csenderesben, a ligetes, bokros réten élik napjaikat. A nagy kérdés: sikerül-e visszavadászni a madarakat, fognak-e repülni, vagy csak szaladnak az égtáj minden irányába. Az pedig nem jó, mert csak a levegőben lövi a vadász a fácánt, a földön sohasem.

Még nagy a takarás

A vadászok a hajtások irányát az előzetes megfigyelések alapján határozzák meg, és igyekeznek repülésre bírni a madarakat. A fácánok aztán fel is reppennek, ha már nagy a veszély. Ezért van szükség a kutyákra, a jól lövő vadászokra, mert ellenkező esetben elmarad a várva várt vadász­élmény. Az idei szezonban eddig megtartott fácánvadászaton inkább a madarak felé billen a mérleg, de még nagy a takarás, könnyen meghúzódik a fácán, nem repül. Azt is lehet mondani, hogy mindez nem baj, mert marad jövőre, itt fog szaporítani, gazdagabb és erősebb lesz az igazi vadfácánállomány. Ez nem vadászfantazmagória, mondja a vadászelnök, hanem tény. Vannak olyan fácánjaik, amelyeket már azok a tyúkok neveltek, amelyek túlélték az előző szezon vadászatát és a tavaszi párválasztáskor kakasra is találtak.

Az apróvadvadászat másik kedvelt vadja a mezei nyúl. Van belőlük a vadásztársaság területén, bár határrészenként eltérő a számuk: van olyan terület, ahol gazdagabb az állomány, míg más helyeken alig-alig lehet látni mezei nyulat. Van és lesz mire vadászni, de nagyon jó lenne egy kis hó, egy kis zúzmarás időjárás, mert az az igazi apróvadas vadászat esszenciája.

Forrás: Szon