kijarasi korlatozasA hivatásos vadászok ez­után is elláthatják munkakörükből adódó feladataikat, a sportvadászok azonban este nyolc és reggel öt óra között nem vadászhatnak.

Megkerestük az Országos Magyar Vadászati Védegyletet. Pechtol János ügyvezető elnök kérdésünkre elmondta, hogy a magyar vadásztársadalom megértéssel fogadta a járványügyi korlátozásokat. A kijárási korlátozás tehát vonatkozik a sportvadászokra is. Ezután csak reggel öt óra és este nyolc óra között vadászhatnak. Az éjszakai vadászat három vadfajt – a vaddisznót, a rókát és az aranysakált – érint. Ugyanakkor a vadásztársaságok által alkalmazott hivatásos vadászokra a kijárási tilalom nem vonatkozik, hiszen ők a munkájukat végzik.

Gagyi István, a Vasi Vadgazdálkodók Védegyletének elnöke kérdésünkre elmondta: a hivatásos vadászok fontos feladata a vad megfigyelése, a vadkárelhárítás, a vadászterületen található mezőgazdasági területek – most különösen az őszi vetések – védelme. Ők gondoskodnak a területen a rendfenntartásról is, például az orvvadászok, illetve az illetéktelen személyek távol tartásáról. A vadmegfigyelés leginkább este, éjszaka, hajnalban lehetséges.

A szervezett vadászatokat és a közösségi rendezvényeket is érintik a járványügyi rendelkezések. Gagyi István elmondta: azok a vadászatra jogosultak, akik a vadászati hatóságnál a mostani vadász­idényre szeptember 30-áig bejelentették a társas vadászatokat, leadták a vadászok névsorát, a higiénés szabályok betartásával megszervezhetik a vadászatokat. Le kell mondani viszont a közös vadászebédekről, vadászvacsorákról.

Kemény Tibor, a Körmendi Rákóczi Ferenc Vadásztársaság tagja harminc éve vadászik. Számára ez a kikapcsolódás a munka után. A vaddisznó este kilencnél előbb nem jön elő, most erről le kell mondania. Véleménye szerint az éjszakai vadászatok elmaradásával tovább növekedhet a vadkár és a helyzet kedvez az orvvadászoknak is. A külföldi vendégvadászok elmaradása jelentős bevételkiesést okoz a társaságoknak.

Forrás: Vaol