veszprem megyei vadaszkiallitasA Veszprém Megyei Vadászkamara tevékenységét, napi munkáját is befolyásolta, részben megváltoztatta a Covid-járvány okozta rendkívüli helyzet.

A vadászok életében fontos programok maradtak el 2020- ban, ennek ellenére számos értékes rendezvényt szerveztek, és sikerekről is beszámolhattak a tavalyi évet értékelve.

– Maximálisan igyekeztünk munkánkat úgy megszervezni, hogy dolgozóink és a kamaránál megjelenő közel 3000 tagunk kellő védelmet kapjon. Sajnos a járvány megszakította több olyan rendezvényünket, melyeket évtizedek óta fenntartottunk, és lehetőséget adott arra is, hogy közelebb kerüljünk tagjainkhoz. A teljesség igénye nélkül: le kellett mondanunk a Pápai Agrárexpó keretein belül megtartott vadásznapról, a várpalotai vadász gyereknapról, a sümegi Jakab-napokról, a csehbányai szezonnyitó Hubertus-miséről és a hubertlaki rendezvényünkől is. Elmaradt a hagyományos évzárónk Odvaskőn, és a januári erdész-vadász bálunk megszervezéséről is le kell mondanunk – kezdte évértékelőjét Pap Gyula, az Országos Magyar Vadászkamara Veszprém Megyei Szervezetének elnöke.

A fentiek ellenére sem tétlenkedtek a vadászkamaránál, számtalan értékes rendezvényt valósítottak meg. Januárban és februárban nagy kihívást jelentett a kamarai dolgozók számára a teljes tagságot érintő adategyeztetés, az Országos Magyar Vadászkamara új számítógépes programjához való csatlakozás.

Abban bíztak, hogy 2020 végére már plasztikkártya formátumú vadászjegyek kiadására kerülhet sor, de sajnos erről le kellett mondaniuk részben a Covid-járvány miatt, illetve a jogszabályi háttér kialakításának elmaradása miatt is.

Felkészültek, és közzétették a 2021–22. évi vadászjegy kiadásának rendjét, és remélik, hogy ezen időpontban már bankkártyás fizetési módra is lesz lehetőség a kamaránál.

A tájegységi fővadászok közreműködésével, kamarai támogatással sikerült megrendezni és lebonyolítani a dúvadheteket. Február végén Fekete István-mesevetélkedőt rendeztek gyerekeknek Szentkirályszabadján. Júniusban lebonyolították a kamarai lőversenyt immár 23. alkalommal Balatonfűzfőn. Júliusban vadászati alkalmassági vizsgát rendezett vadászkutyáknak a kynológiai szakbizottság a táj­egységi fővadászok közreműködésével.

Pályázati támogatással és kamarai önrész segítségével öt alkalommal szerveztek lőkészségjavító, egész napos programot Balatonfűzfőn, amelyen száz hivatásos vadász vett részt. Szintén pályázati forrás és kamarai önrész tette lehetővé, hogy 30 iskolás gyermeket táboroztathattak Huszárokelőpusztán három napon keresztül. A szeptemberben megrendezett trófeaszemlék, ha szűkebb körben is, a társaságok, vadgazdálkodók jóvoltából megvalósultak.

Az Egy a természettel Nonprofit Kft. támogatásával – 2021-es Vadászati Világkiállítás előrendezvényeként – a Veszprém Megyei Vadászkamara a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt.-vel együttműködve egy nagyon színvonalas, reprezentatív kiállítást valósított meg Herenden Vadászat a művészetben, művészet a vadászatban címmel. A kiállított preparátumok és installációs anyag – amelyeket a későbbiekben más helyszíneken is ki lehet állítani – a kamara tulajdonába került.

Október végén a vadhúsfogyasztás népszerűsítése érdekében támogattak egy új kezdeményezést Várpalotán, ahol szinkron vadételfőzést szerveztek Pálffy László közreműködésével.

– Megyénk 25 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott az Országos Magyar Vadászkamarától az Ismerd meg a vadászokat című kamarai program támogatására. Ennek keretében új helyiségek, új felhasználási lehetőségek jelennek meg a székházon belül. Azt is mondhatnám, hogy megújult a kamarai székház. Ez nem kis kihívást jelentett az ott dolgozók számára, hiszen mindezt a napi munka mellett kellett megvalósítani. A műszaki átadás már megtörtént, már csak a belső csinosítás és az udvar más funkcióra történő átalakítása van hátra – tájékoztatott az elnök, aki hozzátette még, hogy a programok és személyes találkozók elmaradását, a kapcsolattartást a tagjaikkal a kamarai honlapon keresztül igyekeztek pótolni, ahol folyamatosan friss információkat helyeztek el.

– Nem tétlenkedtünk, és igyekeztünk a lehetőségeket minden téren maximálisan kihasználni. Tisztában vagyunk azzal, hogy a koronavírus nagymértékben nehezítette vadgazdálkodó egységeink munkáját és mindannyiunktól egy rendkívül nehéz időszak átvészelését követelte meg. Sajnos ennek hosszú távú hatásai lesznek, hogy milyen mértékűek, azt nehéz felmérni (ASP, Covid, határzár). Fontosnak ítéljük, hogy kitartóak, elszántak, elkötelezettek maradjunk a vadászatot illetően még ebben a nehéz helyzetben is – zárta évértékelőjét Pap Gyula.

Forrás: Veol