Nyomtatás
Találatok: 422
muzslya vadaszat vadetetes3Morzsolt kukoricát és sótömböket helyeztek el a muzslyai vadászok a vadászterületükön lévő tizenegy vadetetőbe.

Vadetetést tartottak ma Muzslyán. A vadászoknak egész évben oda kell figyelniük a vadállomány élelmezésére. A keményebb hideg beálltával erre még nagyobb szükség van. Közép-Bánátban ma szinte egész nap havazott, ezért mondhatni, a lehető legjobb napot választották az etetésre a muzslyai vadászok.

A vad most nehezebben jut a természetes táplálékhoz, ezért azt takarmánnyal kell pótolni. Davor Radosavljević, elnök, Krasnica Vadászegyesület: „Évente 15–20 hold kukoricát vetünk, amellett ha szükség van rá, akkor még húsz tonna élelmet viszünk ki, hogy a vadállomány egész éven keresztül jó állapotban és megfelelő számban legyen. Téves az a gondolkodásmód, ami szerint a vadászat csak abból áll, hogy a vadász lelövi a vadat. A vadászat egész évi komoly munka.”



A vadászterületen főleg az őzek, fácánok, vaddisznók, vadlibák, vadkacsák, és a fürjek vannak a legnagyobb számban. Egyre több a nyúl is. Viszont az idei vadetetés szerényebb, mint a korábbi években volt. Varga László, fővadász: „Nincs pénzünk, nincs turista, úgyhogy a vadetetés is valamennyivel csökkent. A tavalyi évben húsz tonna szemes kukoricát vittünk ki a terepre. A területünk mintegy 6000 hektáron fekszik, ebből 2000 hektár erdő, a többi az megművelhető föld.”

A külföldi vadászok körében is ismert a muzslyai vadászterület, számolt be az elnök: „A vaddisznóállományunkról vagyunk a legismertebbek, amire kereskedelmi jellegű vadászatokat szervezünk, akárcsak az apróvadra, elsősorban fürjre és gerlére. Szinte az egész világról érkeznek vendégvadászok. Kínából, Görögországból, Törökországból, Németországból, Franciaországból jönnek vendégek.”

A vasárnapi vadászaton elsősorban a fácánok kerültek terítékre, tájékoztatott a fővadász: „Évente körülbelül négyszáz kinevelt fácánt engedünk a terepre. És ezt elvégezzük már a kora tavasszal, mert csináltunk egy ilyen próbát, hogy ha tavasszal kiengedjük a kinevelt fácánokat, azok még az évben még egyszer, lehet, hogy kétszer is új családokat hoznak a vadászterületre.”

A muzslyai vadászegyesületnek egyébként hetvenkét tagja van. A tagság elöregedőben van, a fiatalok pedig sajnos nem nagyon érdeklődnek a vadászat iránt.

Forrás: Pannonrtv