szigetkoz vtA szigetközi vadállomány téli ellátását a Szigetköz Vadásztársaság végzi mintegy 16 ezer hektár területen.

A novembertől márciusig tartó intenzív vadetetési feladatokat öt vadőr látja el annak érdekében, hogy megteremtsék az állatok optimális életfeltételeit és megőrizzék a vadak jó kondícióját.

A Szigetköz Vadásztársaság 1946-ban jött létre, a jelenleg hatvanhat tagot számláló szervezet elnöki tisztségét Korcz Miksa tölti be immár három éve. Mint megtudtuk, a társaságba mindenekelőtt azok léphetnek be, akik legalább két év társadalmi munkával hozzájárultak annak működéséhez, elsősorban vadvédelmi kerítések és magaslesek építésével. Miksa portálunkkal megosztotta, hogy egyesületük tevékenységi körébe tartozik többek között a vadkárelhárítás, a vadak állományszabályozása és a dúvadak gyérítése, valamint a vadon élő állatok egész éves etetése.

– A téli vadetetés időszaka nagyjából 100–120 napig tart, amikor a kihelyezett etetőket folyamatosan figyelemmel kísérjük, és hetente többször feltöltjük. Ebben a néhány hónapban a lédús és szemestakarmányt nem csak az őzek etetőibe helyezzük el, hanem az apróvadak, továbbá a vaddisznók, szarvasok ellátására is különös figyelmet fordítunk. – hangsúlyozta Miksa.

Az egész éves etetésre közel négymillió forintot költenek, a takarmányt egyrészt megvásárolják, másrészt kitermelik maguknak.

– A vadak ellátását, a vadőrök fizetését, illetve a vadásztársaságunk általános működését nem állami vagy pályázaton elnyert pénzekből, hanem a trófeás vadak elejtéséből és az eladott vadhús árából keletkezett jövedelemből finanszírozzuk – tette hozzá az elnök.

A vadásztársaság 2013-ban kiépített az 1-es főút kimlei szakaszán egy prizmás vadriasztó rendszert, amelynek lényege, hogy a közutat szegélyező szélességjelző oszlopokra megfelelő távolságonként vadriasztó prizmát tesznek. A közlekedő gépjárművek fényszórójának fényét a prizmát fedő fényvisszaverő fólia három irányba szórja, eltérítve ezzel a közút felé tartó nagyvadat mozgási irányától. A prizmák felszerelése óta ezen az útszakaszon lényeges kevesebb vadütközés történt.

Miksa ezenfelül kiemelte, hogy a vadveszélyt jelző táblákkal ellátott területeken valós a kockázat, ezért fontos, hogy az arra közlekedő autósok vegyék komolyan a figyelmeztetést egy esetleges baleset elkerülése érdekében.

Forrás: szigetkozelet.eu