Nyomtatás
Találatok: 587
teli vadetetes veszprem megyeA vadászok ősz óta etetik az erdő vadjait, így hidegben az állatok már tudják, hol találnak táplálékot. A téli takarmányozás a létszám megtartása mellett a vad kondíciójának megfelelő szinten tartása miatt is fontos.

A hivatásos vadászok munkájának csak egy része a vadászat, a terítékre hozás, feladatuk még a vadgazdálkodás, a vadról való gondoskodás, az állatok figyelése és etetése is. Utóbbit ősszel elkezdik, amikor még bőven találna magának táplálékot a vad. Erre azért van szükség, hogy az állatok odaszokjanak az etetőkhöz, hogy amikor beállnak a kemény fagyok, és hó takar be mindent, már pontosan tudják, hogy hol találnak biztosan ennivalót. Az Öreg-Tölgy Vadásztársaság háromezer hektáron gazdálkodik Nemesvámos és Veszprémfajsz térségében. Reider Lajos, a társaság hivatásos vadásza télen heti kétszer-háromszor járja körbe a területet, hét etetőbe és nyolc szóróhelyre visz takarmányt.

Az elődök az elmúlt évtizedekben már kitapasztalták, hogy hol van olyan szintű vadmozgás, több sűrűvel rendelkező, a turistaútvonalaktól távolabb eső hely, ahová érdemes elhelyezni az etetőket, amiket aztán szívesen keresnek fel az állatok. Az Öreg-Tölgy Vadásztársaság éves szinten mintegy 10-15 tonna szemestakarmányt, valamint öt-hat tonna lédús takarmányt helyez ki, és emellett közel 30 szénabála is elfogy a területen. Télen főleg szemes kukoricát, silót, cukorrépát etetnek. Utóbbi kettő lédús eleség, így általuk folyadékot is vehetnek magukhoz az állatok.

– A vad is olyan, hogy ha egy számára ismeretlen takarmányt helyeznek ki neki, akkor nagyon bátortalanul nyúl hozzá. Időre van szüksége, hogy rájöjjön, az jó neki. Ezért az a tapasztalat, hogy mindenki a már jól bevált kombinációkat használja. A kukorica a jolly joker, azt mindenhol megeszik, de gabonákat, búzát, árpát is szoktunk takarmányoztatni – meséli a fiatal Reider Lajos, a társaság hivatásos vadásza, miközben egyik etetőhelyről a másikra autózunk. Hamar kiderül az is, hogy mivel a napokban a fagy és a hó miatt a vad nem talált természetes táplálékot, ezért az etetőknek jó forgalma volt. Persze a kihelyezett takarmány minőségére is nagyon kell ügyelni, és legalább ilyen fontos a rendszeresség is.

– Fontos, hogy állandó gyakoriságú legyen a takarmányozás, mert az erdei vad számít rá, hogy neki ott lesz az élelem. Ugyanúgy, mint az otthoni állattartásban, a szabadban is lelkiismeretesen kell dolgozni, az embernek sajátjaként kell kezelni a vadat. Úgy gondolom, hogy a kollégák nagy többsége ilyen, nem véletlenül világhírű a magyar vadállomány, meg a magyar gímszarvas – hangsúlyozza.

Reider Lajos elmondja még, az etetőhelyek kiválóak az állomány megfigyelésére is, mert az etetőket még világosban felkereső egyedek által olyan adatokhoz juthatnak, amelyek alkalmasak a vadállomány becslésére, ami alapján a társaság megkapja az éves vadgazdálkodási keretét. Mivel a hivatásos vadászok napközben dolgoznak, ezért főleg a hajnali és a késő délutáni órákban van mód a megfigyelésre, de jó szolgálatot tehet egy, az etető közelébe kihelyezett vadkamera is, amely rögzít minden mozgást.

Forrás: Veol