Nyomtatás
Találatok: 453
vadetetes taplalekFontos, hogy a vadállomány télen is megőrizze a kondícióját, ezért a vadásztársaságok ilyenkor fokozottan etetik az állatokat.

Kukoricát és lédús takarmányt kapnak a vadak, de az ásványi anyag pótlására is odafigyelnek. A pandémia megviselte a vadásztársaságokat, ugyanis elmaradtak a külföldi vendégek. Emellett egyre több helyen kell megküzdeni az aranysakálok okozta károkkal is.

Javában zajlik a vadetetés Zala megyében, így Keszthely környékén is. A vadásztársaságok a téli hónapokban kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy megfelelő táplálékkal lássák el az állatokat. Kukoricát és lédús takarmányt is kihelyeznek a szóróra, így ugyanis a szarvasok, őzek, vaddisznók és más kisebb állatok is különösebb erőfeszítés nélkül juthatnak táplálékhoz. Fontos ez ebben az időszakban, hiszen így meg lehet őrizni az állomány kondícióját, amely elengedhetetlen az elléshez és az agancsok megfelelő növekedéséhez is.



„Nálunk, a vadásztársaságban egyértelműen az a célunk, hogy a vadat minél jobb kondícióban tartsuk. Télen, mikor egyébként nincsen megfelelő takarmány, akkor kipótoljuk kukoricával, lédússal, szénával. A kukoricát azért használjuk jobban, mert abban több energia van, télen ugye az a lényeg, hogy jobb kondícióban, jobb energiával legyenek. A másik dolog a téli vadetetésnél, az az, hogy most következik a vaddisznóknál a malacozás időszaka. Tehát azt szeretnénk, hogy a vaddisznók is minél jobb kondícióba kerüljenek az ellési időszakban.” – tájékoztatott Varja Jenő, a Gazdász Vadásztársaság elnöke.

A Gazdász Vadásztársaság egy lápos, síkvidéki területen gazdálkodik mintegy 4600 hektáron. A szervezet 26 évvel ezelőtt, a Georgikon égisze alatt kezdte meg a működését, így abban az időben az egyetem hallgatói és munkatársai alkották a tagságot. A területen számos nagyvad él, így például a gímszarvas, az őz és a vaddisznó, de fácánnal és fogollyal is lehet találkozni. A járványhelyzet megviselte a társaságot, hiszen a különböző korlátozások miatt elmaradtak a külföldi vadászok. Ettől függetlenül azonban a vadállomány ritkítása és a vadbalesetek elkerülése érdekében számos nagyvad került puskavégre

„Maradt a gímszarvas vadászatunk , amibe évente 20–22 bikát, 50 darab tarvadat lövünk. Disznóból az ASP, az afrikai sertéspestis miatt megemelték a kilövési kvótánkat. Most ebben a szezonban – a vadászati szezon március 1-től február utolsó napjáig tart – ebben az időszakban mi már 118 darab vaddisznót lőttünk ki. Igyekszünk, amennyire a terv előírja. Ehhez tartozik az, hogy még nekünk vérmintát is le kell adnunk ebből a vaddisznóból. Úgy vagyunk, hogy a mintákat, az erre az évre kiróttakat mindet teljesítettük, most még az utolsó vadászatok mennek február utolsó napjaiban.” – tette hozzá a szakember.

A vadásztársaságnak jelentős problémát okoz az utóbbi időszakban nagyon elszaporodott aranysakál is. Mivel természetes ellensége nincs, így csak kilövéssel lehet gyéríteni az állományt. Az aranysakál megtámadja a szarvasokat és az őzeket is, és mivel falkában, egymással folyamatosan kommunikálva vadásznak, könnyen zsákmányul ejtik a fiatal gidákat. Kifejezetten kedvelik a füves, nádas területeket és jelentős károkat okoznak a vadállományban.

Forrás: TV Keszthely