vadetetesMk8539Bár az igazi télies időjárás még várat magára, így is folyamatos a vadetetés az erdőkben. A vadásztársaságok ebben az évszakban rendszeresen járják a szórókat, és szemes, illetve szálas takarmánnyal segítik az állományt.

Fagyos időszakban vagy vastag hótakaró kialakulása esetén természetesen nagyobb intenzitással zajlik a vadetetés, de az elmúlt enyhe hetekben is folyamatosan járták a vadászok az etetőket. A tevékenységnek kettős célja van.

– Ez az etetés nem csak a vad olyan szintű takarmányozását jelenti, amit a táplálékhiányos időszakban kiegészítőként adja a vadgazda. Kimondottan egy elterelő etetést jelent. Ez azt jelenti, megpróbáljuk azokról a kultúrákról, azokról a növényi részekről elvinni a figyelmét a vadnak, illetve elszoktatni tőle, ami a másik ágazatokban, az ágazati szereplőknek kárt okoz. Gondolok itt mezőgazdasági vadkárokra, és nagyon fontos a téli időszakban az erdőgazdasági vadkár. Ahol főleg a nagyvad, a szarvas kártétele nagyon jelentős és meghatározó, akár egy vadgazda számára is – mondta el Góber Zoltán, az Erdészeti Dolgozók VT elnöke.

Forrás: Kanizsa TV