Nyomtatás
Találatok: 326
AvatasazelsoaranysakalDörögtek a fegyverek, rossz napjaik voltak a rókáknak az elmúlt hetekben Bogyiszló környékén. A Dunagyöngye VT tagjai a falu környéki nádasokban, gazosokban, erdőkben a kárt okozó vad, a róka, aranysakál, dolmányos varjú, szajkó ellen fogtak fegyvert.

Többen panaszkodtak ugyanis – mondta Tóth István polgármester –, hogy megcsappant a tyúkok, kakasok száma a faluban, mert a rókák gyakran megdézsmálták a baromfiólakat. Ezért döntött a vadásztársaság úgy, hogy kicsit rendet tesz, intézkedik az ólak lakóinak védelmében.

– A rókák egész évben hajlamosak elcsípni egy-egy baromfit, de ilyenkor, mikor az újabb rókageneráció cseperedik, intenzívebben látogatják a baromfiudvarokat. Ezért vettük elő a fegyvert, főleg a dúvadak számát gyérítettük, de puskavégre került néhány fácán is.

Beszélt a polgármester a vadászat szépségéről, a sétáról a téli, alvó természetben, mikor messze látni, s megtenni néha tíz kilométert is a lombtalan fák között.

Tucatnyi róka, szajkó, dolmányos varjú és egy aranysakál is terítékre került az elmúlt napokban. Erről már Hajdú József, a Bogyiszló Dunagyöngye Vadásztársaság elnöke számolt be. Az aranysakál a jugoszláv háború idején tűnt fel újra errefelé, s azóta nagyon elszaporodott. Eleink nádifarkasnak hívták, tízszer ravaszabb, mint a róka.

Ezt most Németh József terítette le, s mivel a fél évszázada vadászó 74 éves férfinek ez volt az első aranysakálja, ahogy illett, átesett a hagyományos avatáson is. Ez a vad egyébként nem csak a baromfiudvarokat fosztogatja, falkában vadászva fiatal őzet, vadmalacot is zsákmányolnak. Egyik eltereli az anyakoca figyelmét, a többiek rárontanak a kicsikre.

A szajkó fészekrabló, a tojásokat eszi meg, a dolmányos varjú pedig kiskacsákra, kiscsibékre vadászik. Most valamennyivel kevesebben vannak, s talán a következő hónapokban, mikor a csibék, kacsák kikelnek a tojásokból, már kevesebbet visznek el közülük ezek a madarak.

Forrás: Teol