Nyomtatás
Találatok: 314
evadzarasA vadásztársaságok éve nem január elsejétől december végéig tart. Február végén, az élőnyúl befogás befejeztével szokták összegezni, értékelni az elmúlt vadászidényt. Az orosházi, apróvadas társaságok életébe alaposan belenyúlt a járvány.

A 14 600 hektáros területtel rendelkező Orosháza-Kardoskúti Széchenyi Zsigmond VT elnöke, Vígh Antal nem sok jóról tudott beszámolni. Mint mondja, szinte az egyetlen pozitívum, a vadászház felújítása volt, de ennek is meg volt az árnyoldala:

– Az év elején sikeresen pályáztunk a vadászház felújítására. Az ehhez szükséges önrész előteremtése normál évben, ha nem is könnyen, de megvalósult volna. A sok kiesés miatt ez nagyon nehézzé vált. Társaságunk fő bevételi forrását az őzbak bérvadásztatása, illetve az élő nyúl befogása és exportja adja. Mindkét területen komoly, több milliós nagyságrendű kieséssel kellett szembenéznünk. Tavasszal nem jöhettek a visszatérő külföldi vendégeink, akik a nagyobb súlyú trófeákat is meg tudják fizetni. Augusztusban, az őznász idején, főként hazai vadászokat láttunk vendégül, akik inkább az olcsóbb árfekvésű trófeákat részesítették előnyben. A 2019-es hatmillió feletti bevételének csak mintegy fele realizálódott – kezdi a tájékoztatást az elnök.

Az élőnyúlbefogásnak és -exportnak is betett a járvány. Az évenként megszokott 350–380 nyulat idén is megfogták, de a fogadó országokban is jelentősen korlátozva voltak a vadászok, ami miatt jelentősen – mintegy harmadával – csökkent az átvételi ár.

– Itt is volt egy durván hárommilliós kiesés. Mindemellett a szokásos kötelezettségeinknek is eleget kell tenni. A terület állatainak takarmánykiegészítéséhez szükséges élelmet meg kell vásárolni, az etetőkbe ki kell juttatni, az évi 2000–2500 fácánt fel kell nevelni. Tovább nehezíti a helyzetünket, hogy ebben a mai, bizonytalan helyzetben szinte lehetetlen a tervezés is. Nagyon reméljük, hogy a lehető leghamarabb visszatérhet az élet a megszokott kerékvágásba, hogy az idei őzvadászati szezon kezdetétől (április) már jöhessenek a vendég vadászok – sorolja Vígh Antal.

A kép elég sötétnek látszik tehát. A társaságok csak reménykedhetnek a mihamarabbi javulásban.

Forrás: Oroscafe