Nyomtatás
Találatok: 415
feher szarvasgombaA fehér szarvasgomba általában csak Észak-Olaszország vagy Közép-Európa kis területein található.

Francia kutatók kedden jelentették be, hogy sikerült a főleg Olaszországban található ritka fehér szarvasgombát termeszteni; ez az áttörés szélesebb körű erőfeszítésekre ösztönözhet a megbecsült csemege termesztésére.

A tuber magnatum faj az olasz Alba régió büszkesége, éves őszi aukcióján az árak rendszeresen meghaladják a 300 eurót mindössze 100 grammért (360 dollár 3,5 unciáért). Hasonlóan francia unokatestvéreihez, a Perigord régió híres fekete szarvasgombájához, a fehér szarvasgombát is szinte lehetetlen átültetni olyan éghajlatra, ahol nem azonos a talaj, a fauna vagy az időjárási viszonyok. De néhány évvel ezelőtt Bruno Robin, egy francia faiskola tulajdonosa összefogott a francia nemzeti mezőgazdasági kutatóintézettel (INRAE), hogy elkezdhesse a fehér szarvasgomba spórákkal ellátott csemeték értékesítését.

Nem volt garancia a sikerre, mivel a gazdák évekig várták a gombahálózat növekedését és termelésének megkezdését, de az elmúlt két évben maroknyi betakarítást végeztek Délnyugat-Franciaországban.

"Ez az első alkalom, hogy a gumó magnatumot betakarítjuk a szarvasgomba földrajzi elterjedési területén kívüli ültetvényen" - mondta Robin egy videokonferencia során az újságíróknak. Reméli, hogy ebben az évben "néhány ezer" szarvasgombás facsemetét értékesíthet, amellyel a francia gazdák olyan kulináris gyöngyszemeket termeszthetnek, amelyek általában Észak-Olaszország vagy Közép-Európa kis területein találhatók meg. "Ez egy nagy siker számunkra" - mondta Michel Tournayre, a szarvasgomba-termesztők francia szövetségének elnöke a videokonferencia során - már csak azért is, mert a fehér szarvasgomba ára szinte háromszor magasabb, mint a fekete szarvasgombáé. Franciaország jelenleg évente körülbelül 30 tonna szarvasgombát termeszt.

Forrás: ForestPress