Nyomtatás
Találatok: 883
facantyukAz új rendelkezés alapján a fácántyúk csak vadászati célú kibocsátása esetén vadászható, a kibocsátott mennyiség erejéig, a kibocsátóhelytől mért ezer méteres távolságon belül.

A Magyar Közlöny ez évi 22. számában az Agrárminisztérium 2/2021. (II. 15.) rendelete egyes vadgazdálkodási és agrártámogatási tárgyú módosításokról rendelkezik. A vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról szóló 1996. évi LV. törvény végrehajtásának szabályairól szóló 79/2004. (V. 4.) FVM rendelet módosítása a fácántyúk vadászatát érinti.

Eddig a fácán vegyes ivarú, minimum számú kibocsátása esetén a fácántyúk október 1-jétől január 31-éig a vadászati hatóság külön engedélyével vadászható volt.

Az új rendelkezés alapján viszont a fácántyúk csak vadászati célú kibocsátása esetén vadászható, a kibocsátott mennyiség erejéig, a kibocsátóhelytől mért ezer méteres távolságon belül.

A kibocsátóhely egyértelmű beazonosíthatóságához szükséges EOV koordinátákat az éves vadgazdálkodási tervben meg kell adni.

Kibocsátás esetén az új rendelkezés értelmében, a fácántyúk vadászatára meghosszabbodott, október 1-jétől február utolsó napjáig nyílik lehetőség, de csak abban az esetben, ha annak kibocsátása vadászati célból történt, és mértéke csak a kibocsátott egyedszámmal egyenértékű lehet.

Az Agrárminisztérium rendelete rendelkezik a kibocsátott egyedek jelöléséről is. A lábgyűrű vagy szárnyjelölő használata az Észak-dunántúli Vadgazdálkodási Tájegységébe tartozó vadászterületeken eddig is kötelező volt. Most azonban ez a kötelezettség megszűnik, helyette, ahogy az ország egészében is, a vadászati hatóságnak van lehetősége ezen eszközök használatának előírására.

Végezetül a tájegységi tervrendeletekből törölték a kibocsátott fácántyúkok maximális visszavadászásának mértékét szabályozó rendelkezéseket is.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság