duvadgyerites vasmegyeSzombaton második alkalommal gyűltek össze a vadászok a Kőrismente Vadásztársaság vasegerszegi vadászházánál, hogy leróják tiszteletüket az egy aranysakálból, 186 rókából, 9 borzból, 5 nyestből, 8 dolmányos varjúból, 9 szarkából és 47 szajkóból álló teríték mellett.

A lelkes hivatásos vadászok és a szenvedélyes sportvadászok lobogó fáklyák és a Vas megyei Vadászkürt Egyesület színvonalas kürtszignáljai mellett, levett kalappal búcsúztatták a II. Alpokaljai–Rába-menti–Kemenesháti Dúvadgyérítési héten terítékre hozott egyedeket. Az eseményt az Országos Magyar Vadászkamara Vas megyei Területi Szervezete és Vasi Vadgazdálkodók Védegylete közösen szervezték meg, tíz vadászatra jogosult harmincegy vadászának és hivatásos vadászának részvételével.

A dúvadfajok – az élőhelyek beszűkülése következtében – egyre nagyobb problémát jelentenek a belterületen történő megjelenések és kártételek miatt. A lakossági bejelentések fokozott száma és az apróvadban okozott károk eredményeképpen – a tavalyi évhez hasonlóan – február első hetét a vadászható predátorok létszámának intenzív apasztására fordították Vas megye Vadászai.

A Vadászház udvarán Gagyi István vadászkamarai elnök és dr. Szép Tibor vadásztársasági elnök köszöntötte a maszkban felsorakozott vadászokat. Részletesen ismertetésre került a dúvadhéten terítékre hozott vadfajok egyedszáma, összesen 265 dúvad. Díjazásra kerültek a legtöbb egyedet terítékre hozó vadásztársaságok, akik közül idén az Erdődy Vadásztársaság és a Berek-völgye Vadásztársaság 40-40 elejtett vaddal bizonyult a harmadik legeredményesebb vadgazdálkodónak. A Vadkert Vadásztársaság 52 példánya előtt 2021-ben is a Kőrismente Vadásztársaság vihette haza a legsikeresebb egyesületnek járó serleget.

Az egyéni versenyt dr. Szép Tibor (Celli Sághegyalja Zrt.), Kertész Bálint (Marcalmenti Vt.), ifj. Farkas András (Kőrismente Vt.), Németh Krisztián (Vadkert Vt.), Németh Bence (Vadkert Vt.) és Seregi Benjamin (Berek-völgye Vt.) előtt ifj. László Zsigmond (Kőrismente Vt.) nyerte, aki tavalyi első helyezése miatt végleg hazavihette a vándorserleget. A díjazottak – a természeti élmények mellett – értékes tárgyjutalmakkal, felajánlásokkal és képzőművészeti tárgyakkal gazdagodhattak, amelyeket az Országos Magyar Vadászkamara Vas megyei Területi Szervezete, a Répcevölgye 2001. Kft., a Vadkert Vadásztársaság és a Saanti Vadászbolt ajánlottak fel.

Forrás: OMVK Vas megye