vadaszati vilagkiallitas„A természet védelme önmagunk védelme.” Magyarország 1971-ben az utóbbi mottóval rendezett határokon átívelő, monumentális vadászati világkiállítást, amelyet a Kiállítások Nemzetközi Irodája, a BIE is támogatott.

Az 1971-es világkiállítás 50. évfordulója 2021-ben egy lehetőséget kínál, hogy beszéljünk arról, amit napjainkban egyre többen és egyre egyértelműbben látnak: legális, de szabályozott és szigorú szakmai alapokon működő természethasználat – például vadászat, erdészet, horgászat stb. – nélkül ma a világon nem lehetséges fenntartható vad-, erdő-, hal-, de természetgazdálkodás sem!

2021. szeptember 25. és október 14. között Budapesten Magyarország ismét Vadászati és természeti világkiállítást szervez: egy a természettel mottóval. A grandiózus központi kiállítás helyszíne a főváros szívében található HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központ lesz, ahol a különféle vadászati és természetközeli témákat korszerű, egyben modern környezetben, több tízezer négyzetméter kiállítási területen tekinthetik meg az érdeklődik – olvasható a mindmegette.hu cikkében.

A világkiállítás jegyében a szervezők hangsúlyosan mutatják majd be a nagyközönség számára a vad- és halhúsfogyasztás előnyeit.

Fontos megemlíteni, hogy a közel ötven évvel ezelőtti budapesti Vadászati Világkiállítás egyik fontos hozadéka volt a vadhúsfogyasztás mértékének látványos növekedése a magyar lakosság körében. Mára ez a tendencia azonban alábbhagyott, amely lemaradás okának elsősorban a vad- és halhúsoktól való félelmet lehet megnevezni, ennek alapja pedig jellemzően a szükséges ismeretek hiánya.

Ez a tendencia azért is érdekes, mert Magyarország nemzetközileg tekintve is vadászati nagyhatalom, ami látszik a lőtt vad mennyiségében és minőségében is, de ebből még nem következik az, hogy a lakosság körében népszerűek a vad- és halhúsok, amelyek egyaránt alacsony zsírtartalmú, kifejezetten tápláló és egészséges alapanyagok, egy fenntartható életforma alapjai lehetnek, s nem utolsó sorban magas élvezeti értékkel bírnak. Az országban az egy főre jutó elfogyasztott vadhús mennyisége körülbelül 2-300 gramm. Megemlítendő, hogy mindemellett a magyar emberek nagyjából 40 százaléka kifejezetten kedveli a különféle vadhúsokat.

A vadhúsok kiváló, komplett fehérjeforrások, megvan bennük az összes esszenciális aminosav. 100 gramm vadhús (fajtájától függetlenül) több mint 20 gramm fehérjét tartalmaz. Energiatartalmuk alacsonyként jellemezhető, mert 100 grammban, átlagosan 110–120 kcal energiát nyújtanak, ez a szám pedig jelentősen kevesebb az egyéb húsféleségekhez képest. Zsírtartalmuk alapján ugyancsak előnyösek, mivel kimondottan zsírszegénynek jellemezhetők.

A világkiállítás szervezői számos programot – köztük több szakmai konferenciát – szerveztek a téma népszerűsítése érdekében.

Mindenki számára elérhető például az a tízrészes videósorozat, amely kezdeményezést a közismert séf, Kovács Lázár is felkarolt és YouTube-csatornáján népszerűsít.

A gasztronómiai témák mellett a Hungexpón tematikus, önálló kiállításként is értelmezhető pavilonok várják majd a szakmai és civil érdeklődőket. A Magyarország gazdag kulturális értékeit bemutató tárlat a Kárpát-medence ezeréves történelmén kalauzolja végig a látogatókat hazánk ikonikus vadászainak segítségével. A trófeapavilonban 1971 óta nem látott mennyiségű és minőségű, hazai és külföldi trófeák kapnak majd helyet, amely területet biztosan minden vadász érdeklődve szemlélhet majd végig. Látványosnak ígérkezik a nemzetközi preparátorbajnokság is, amely során a világ legjobbjai méretik majd meg magukat Budapesten.

A családok minden generációját megszólítja a hagyományos vadászati módok pavilonja, ahol bel- és kültéri programokra egyaránt sor kerül, a témák felhozatala pedig igen színes lesz,

ugyanis az érdeklődők találkozhatnak sólymokkal, vizslákkal, agarakkal, lovakkal, elöltöltő fegyverekkel és a többi között íjakkal is. A vízpart szerelmeseinek kifejezetten érdekes lehet a halak, a víz és az ember kapcsolatát részletesen bemutató pavilon, ahol az érdeklődők jellegzetes vizes élőhelyeinket ismerhetik meg, továbbá hazánk vizeinek szerepét a fenntartható környezetgazdálkodásban. A világkiállítás nem egy nagy „FeHoVa” lesz, ám a szervezők gondolnak azokra is, akiket inkább a kereskedelmi típusú vásárok mozgatnak meg. Ebből kifolyólag a programsorozat során több ilyen jellegű időszaki eseményre is sor kerül, közöttük egy FeHoVa és egy OMÉK jellegű eseményre is. A központi programsorozat fontos sarokpontja a World Conservation Forum névre keresztelt kezdeményezés, amely kimagasló számú szakmai előadóval és szervezettel valósul meg a világkiállítás ideje alatt.

A rendezvény nem is tud és nem is akar olyan lenni, mint az 1971-es volt. A 21. század elejének kérdéseit és kihívásait a középpontba helyezve sokkal inkább olyan grandiózus, több tárlatból álló, „élő és lélegző” múzeum, tudásösszegzés – amit nem láthatnak az odalátogatók minden nap.

Az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás egy világraszóló találkozó lesz, ahol a nemzeti kincsnek számító vadászati világrekordok mellett egy helyen jelennek meg őseink legendái, a különféle vadászati módok rejtelmei, a magyar vizek titokzatos világa, a természetes forrásból származó vad- és halgasztronómiai különlegességek és napjaink korszerű természethasználati megoldásai.

„Egy a Természettel” – Vadászati és Természeti Világkiállítás, Budapest, 2021. szeptember 25. és október 14.

Forrás: Magyar Nemzet