Nyomtatás
Találatok: 358
ai and devAz orvvadászok száma egyre csak nő, míg a kihalófélben lévő állatok felügyeletét már jóval kevesebben látják el.

A technológia ugyanakkor erre a problémára is megoldást nyújthat.
PAWS néven olyan mesterséges intelligenciát fejlesztettek, ami képes megjósolni, hogy egy területen (például egy nemzeti parkon) belül hol jelenhetnek meg orvvadászok a csapdáikkal – írta az Engadget. A különleges fejlesztés hosszú évek munkája, és már több esetben sikeresen vizsgázott.

A szoftvert az az igény hívta életre, hogy bár a kisebb populációban élő állatok menedékét folyamatosan őrzik, a szakembereknek olykor hatalmas távokat kell bejárniuk, így nem képesek a terület minden részét felügyelet alatt tartani. Jó példa lehet erre az ugandai Erzsébet Királynő Nemzeti Park, amely több mint 2000 négyzetkilométeres.

A PAWS előnye, hogy a begyűjtött információk alapján zónákra osztja a megfigyelt területet. A rendszer egy-egy részt aszerint osztályoz, hogy az mennyire népszerű az orvvadászok körében, fogtak-e el ott állatot, vagy raktak-e le csapdát. Az adatokat kiértékelve a platform egy lehetséges útvonalat ajánl a parkőröknek, akik ezt követve gyorsabban reagálhatnak. A szakemberek nem egy esetben több csapdát tudtak hatástalanítani, amikor a szoftverre hallgatva járőröztek. A PAWS ennek ellenére nem tökéletes.

A szakemberek azt remélik, hogy a hibák kijavítása után, egy fejlettebb verzióval a birtokukban a világ más részein is hasznát vehetik a platformnak. Az orvvadászok ugyanis az eltelt években sem hátráltak meg, sőt, tevékenységük még veszélyesebbé vált. A kincset érő vadak elejtése közben pedig attól sem riadnak vissza, hogy emberéleteket oltsanak ki.

Forrás: HVG